To danie to strzał w dziesiątkę, gdy nie macie pomysłu na szybką przekąskę na przyjście gości, czy rodzinne spotkanie. Oprócz tego świetnie sprawdzi się też do wieczornego oglądaniu filmu, zamiast sklepowych chipsów, krakersów czy paluszków. Jedyne, czego potrzebujecie, to gotowe ciasto francuskie w rolce oraz jedna cukinia. Do tego jeszcze tylko kilka małych dodatków, a wszystko zajmie dosłownie 15 minut. Zobaczcie, jakie to proste, a zakochacie się w tym przepisie od pierwszego spróbowania.

Prosta przekąska z ciasta francuskiego u cukinii

Aby w kilka chwil wyczarować efektowną przystawkę z ciasta francuskiego i cukinii, wystarczy tylko kilka ruchów. Wystarczy bowiem pokroić cukinię w cienkie plasterki i rozłożyć ją połowie ciasta francuskiego, posypanego tartym parmezanem. Następnie tak przygotowane ciasto trzeba już tylko złożyć na pół i pociąć na cienkie paski. Następnie każdy taki pasek zwijamy w świderek i w ten sposób powstają piękne i pyszne paluchy. 

Cukinię warto jednak wcześniej doprawić, aby gotowe paluszki miały jeszcze więcej smaku i aromatu. W tym celu pokrojone plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy po szczypcie soli oraz mielonej papryki słodkiej. Można też dorzucić tu czosnek granulowany, ulubione zioła albo szczyptę ostrego chili. 

Ten sprytny pomysł podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @cookistwow. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników i krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania krok po kroku.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego i cukinii

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • odrobina oliwy,
  • sól i papryka słodka mielona,
  • jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie myjemy (nie trzeba jej obierać), a następnie kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane talarki skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą oraz mieloną papryką słodką. 
  2. Ciasto francuskie rozwijamy na płaski płat i posypujemy tartym parmezanem. Następnie ser lekko dociskamy, aby trzymał się ciasta i rozkładamy na połowie arkusza plasterki cukinii. Teraz drugą połową ciasta przykrywamy cukinię, a następnie całość kroimy w długie, cienkie paseczki.
  3. Tak koniec każdy paseczek skręcamy w świderek i smarujemy gotowe paluszki rozmąconym jajkiem i sypiemy jeszcze odrobiną parmezanu. Całość rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Paluchy z cukinią pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Gotowe paluszki pysznie smakują same w sobie, ale dobrze jest podać je z ulubionym sosem do maczania. Świetnie sprawdzi się tutaj domowe sos czosnkowy, koperkowy. Mieszając jogurt naturalny ze startym ogórkiem i dużą ilością czosnku oraz soku z cytryny otrzymacie też przepyszny domowy sos tzatziki

Źródło: Instagram.com/cookistwow/

Co zrobić z cukinii? Inne pomysły

Paluchy z ciasta francuskiego to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie cukinii w kreatywny sposób. Z tego warzywa można zrobić mnóstwo przepysznych dań, zarówno na przystawkę, obiad, jak i deser. Jeśli więc macie pod ręką sporą ilość dorodnych kabaczków z własnego ogródka, a leczo już się wam przejadło, to koniecznie wypróbujcie też takie przepisy jak: