Pączki z ciasta francuskiego to opcja dla leniwych. Zobaczcie, jak szybko można je przygotować.
Pączki z ciasta francuskiego - składniki:
- Gotowe ciasto francuskie
- 1 jajko
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- Opcjonalnie: 1 białko jajka
Przygotowanie:
1. Arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie złóż go na trzy części, zaginając do środka ciasto od góry i z dołu. Włóż na 15 minut do zamrażalnika.
2. Następnie wyjmij i na złożonym arkuszu wycinaj pączki z dziurką - najłatwiej za pomocą szklanki i mniejszego kieliszka lub naparstka. Możesz też wykorzystać gotowe foremki. Wycięte z ciasta krążki układaj na patelni i smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym oleju - aż uzyskają złocisty kolor.
3. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy trochę przestygną, posyp je z wierzchu cukrem pudrem lub polukruj. Możesz też dodatkowo udekorować je kolorową posypką, kawałkami czekolady lub wiórkami kokosowymi.
Jak zrobić lukier?
Przesiej do miski cukier puder, dodaj białko (jeśli je wykorzystujesz) i sok z cytryny. Zmiksuj (lub wymieszaj łyżką) na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Lukier powinien być gęsty i biały.
Źródło: Moje Gotowanie