Ciasto francuskie nie schodzi z podium ulubionych ciast. Podajemy je w wersji na słodko i wytrawnej. Ogromną zaletą jest to, że możemy kupić je już gotowe. Wystarczy wybrać farsz albo dodatki w kilka chwil pyszny deser albo przekąska gotowe. jedyny minus, to czekanie na rozgrzanie piekarnika. Nie mówiąc o wyciąganiu z niego wszystkich pozostałych rzeczy, które się w nim znajdują. Właśnie ta czynność odbiera ochotę na przygotowanie wymarzonego deseru.

Jak błyskawicznie zrobić rożki z ciasta francuskiego bez piekarnika?

Po pierwsze musicie mieć kupione gotowe ciasto francuskie. Reszta to już chwila moment. Kluczowym elementem jest tutaj.... opiekacz lub toster. Zaczynamy od przygotowania rożków. Ciasto kroimy na 4 kwadraty o wymiarach pasujących do tostera, tak by po złożeniu w trójkąt zmieściły się na ruszcie. To, czym nadziejecie je w środku to już wasz wybór. Mogą to być wszelkiego rodzaju dżemy czy marmolady, owoce, kremy, ale też wytrawne sery, wędliny czy warzywa. Na środek każdego kwadratu kładziemy porcję nadzienia, zostawiając miejsce na brzegach. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie wodą, przykrywamy drugim kwadratem ciasta i sklejamy.

Teraz wystarczy włączyć toster, nagrzać i włożyć rożki do opiekacza. Pieczemy aż się zrumienią 10- 15 minut. Wyciągamy, przecinamy na pół tak, jak tosty i zostawiamy do wystygnięcia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść jeszcze ciepłe. Bedą nawet lepsze. A gdy będziecie pałaszować pierwszą turę, już mogą się piec kolejne porcje.