Cukinia to jeden z najlepszych sezonowych produktów, który można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. Najczęściej robimy z niej leczo, chrupiące placki z cukinii lub marynujemy ją do słoików. Popularnym sposobem na szybki obiad czy przekąskę jest też smażona cukinia w panierce, ale mało kto wie, że podobny przysmak można przygotować również z innego taniego warzywa. Poznajcie ten niedoceniany składnik i usmażcie, jak cukinię, a efekt was zachwyci. 

Nie tylko panierowana cukinia - nowy pomysł na szybki obiad

Mało kto wie, że chrupiące plasterki w panierce można zrobić nie tylko z cukinii, ale i z patisona. To warzywo ma równie pyszny smak i przyjemną konsystencję, ale z jakiegoś powodu mało się o nim mówi. Warto jednak to zmienić i zaprosić patisona do kuchni, gdyż jest fantastycznym materiałem do gotowania. Często rośnie w ogródkach i na działkach i choć wyglądem bliżej mu do dyni, to w smaku jest całkiem podobny do cukinii lub kabaczka.

W zależności od gatunku patisony mogą być białe, kremowe, żółte, a nawet zielone, a do tego występują w przeróżnych kształtach. Wszystkie odmiany są równie pyszne i świetnie sprawdzają się w kuchni, a do tego mają mnóstwo cennych właściwości.

Patisony - właściwości

Patisony w ponad 90% składają się z wody, przez co są niskokaloryczne, ale przy tym bogate w cenne składniki odżywcze. Jakie witaminy ma patison? W tym kuzynie kabaczka znajduje się przede wszystkim witamina A i C, ale również potas, magnez, żelazo i wapń. Taki bogaty skład sprawia, że patisony przynoszą całemu organizmowi długą listę korzyści:

  • wzmacniają odporność,
  • pozytywnie wpływają na pracę serca,
  • wspomagają wzrok,
  • wzmacniają kości,
  • poprawiają koloryt skóry.

Jak jeść patisony?

Patisony świetnie sprawdzają się w kuchni, gdyż można je smażyć, dusić, a nawet marynować. My jednak najbardziej polecamy wersję w chrupiącej panierce, która idealnie kontrastuje się z delikatnym smakiem i konsystencją tego warzywa. Jak zrobić smażone patisony panierowane? To banalnie proste, bo przygotowanie jest identyczne, jak w przypadku cukinii, więc potrzebujecie tylko jajka, mąki i bułki tartej.

Jedyny dodatkowy krok w tym przepisie to wcześniejsze obranie warzywa, gdyż patisony mają grubszą i twardszą skórkę niż cukinia. Warto więc się jej pozbyć przed smażeniem, chyba, że macie bardzo młodziutkie patisony, których skórka jest jeszcze delikatna. Potem już tylko kroimy je na kawałki i posypujemy solą, aby puściły nadmiar wody.

Tak przygotowane patisony mogą już lądować w panierce, a następnie na rozgrzanym tłuszczu. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Przepis na patisony w panierce

Składniki:

  • 1 duży patison,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Patisona obieramy (chyba że macie akurat bardzo młody okaz i nie przeszkadza wam jego skórka), a następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy warzywo w cienkie plasterki. Tak przygotowane kawałki posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut.
  2. W międzyczasie wybijamy do miseczki 2 jajka i je rozmącamy, a na kolejne dwa talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Gdy patisony puszczą już wodę, odlewamy cały płyn i dodatkowo dokładnie osuszamy warzywa ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy je z obu stron mielonym czosnkiem i pieprzem, po czym kolejno obtaczamy każdy kawałek w mące, jajku i bułce.
  3. Panierowane patisony wykładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na średniej mocy palnika, aż będą chrupiące i złociste z obu stron. Usmażone plasterki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.