Tradycyjne, polskie kotlety mielone, czy nawet gołąbki, są naprawdę smaczne, ale czasem warto wyjść ze swojej strefy komfortu i spróbować czegoś nowego. W takim razie co zrobić z mięsa mielonego, żeby było bardziej kreatywnie i równie pysznie? Ten artykuł pomoże wam zaczerpnąć inspiracji w celu poszerzenia horyzontów kulinarnych, tak, aby wasze gotowanie weszło na światowy poziom!

W jakich daniach mięso mielone jest najlepsze?

Potrawy z mięsa mielonego, stanowią podstawę w naszych, regionalnych kuchniach. Zapewne dzięki temu, że jest ono bardzo uniwersalne, szybkie i łatwe do przyrządzenia – nadaje się do:

Tak naprawdę, zmielić można każdy rodzaj mięsa, niezależnie, czy jest ono drobiowe, wieprzowe, czy wołowe, więc każdy dostosuje je do swoich preferencji smakowych. Najczęściej jednak decydujemy się na mięsa czerwone, ze względu na ich bogatą zawartość żelaza, potasu i wapnia, oraz witamin z grupy B.

Jak przyprawiamy mięso mielone?

Pomysły na mięso mielone znajdziecie w kolejnych akapitach, jednak jeszcze zanim zaczniemy gotować, powiedzmy sobie coś więcej na temat przypraw. Chcąc nadać swoim potrawom wyrazistości, musicie wiedzieć, że smak mięsa mielonego najlepiej wydobywają zioła. Jeśli nie macie jeszcze dostatecznego doświadczenia w kuchni, lub nie ufacie do końca swojemu zmysłowi powonienia, zawsze możecie postawić na gotową mieszankę ziół i przypraw, skomponowaną przez producenta. Warto jednak trochę poeksperymentować i stworzyć samodzielnie coś niepowtarzalnego.

Zacznijmy od podstaw – posiekana, zeszklona na maśle cebula, współgra doskonale z każdym rodzajem mięsa mielonego i niemożliwym jest „podrobienie” jej, poprzez „suszoną odpowiedniczkę”. Odrobina soli i pieprzu – najlepiej białego, ponieważ będzie delikatniejszy i mniej wyczuwalny – jest również bardzo dobrym wyborem, poza tym, te przyprawy znajdziemy w każdym domu. Kiedy macie już gotową „bazę”, reszta przypraw zależy już tylko od waszych osobistych preferencji smakowych. Możecie użyć oregano, majeranku, tymianku, suszonej papryki, bazylii (zarówno świeżej, jak i suszonej), estragonu, gorczycy, kolendry, czosnku i wielu innych.

Wybór jest inspirujący, więc bez obaw testujcie nowe smaki, dopasujcie je do wybranych potraw i bawcie się gotowaniem. A teraz czas na „coś fajnego z mięsa mielonego”, czyli nasze propozycje siedmiu dań, z jego wykorzystaniem!

Zapiekanka z mięsem mielonym

To danie z mięsem mielonym, o wielu zaletach. Po pierwsze, jest bardzo łatwe do zrobienia, tu naprawdę nie musicie się martwić, że coś się nie uda. Po drugie, jest bardzo sycące, więc idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. I po trzecie – doskonale „wyczyści” lodówkę z zalegających produktów, bo możecie wrzucić tu naprawdę wszystko. Najlepiej użyć mięsa mielonego wieprzowego, ale jeśli nie macie, to spokojnie, do zapiekanki będzie pasować każde mięso. Jako podstawę, macie do wyboru, ziemniaki, ryż, makaron do zapiekanki z mięsem mielonym – co kto lubi. Przyda się też duża ilość sera, żeby mógł to wszystko skleić, a reszta zależy już od was. Dodajcie dowolne warzywa, wrzućcie wszystko do naczynia żaroodpornego, do piekarnika i gotowe!

Tortille z mięsem mielonym

Coś na imprezę! Trochę mięsa mielonego z indyka, cebula, kukurydza, czerwona fasola, ser i oliwa z oliwek – powiew Meksyku. Do tego gotowe tortille, które kupicie w sklepie, dla oszczędności czasu i już macie wszystko, żeby stworzyć tę ciekawą przekąskę. Musicie tylko usmażyć mięso, zawinąć całość w naleśnik, pokroić w plastry i tyle! Dla lepszego efektu możecie np. wbić w pojedyncze kawałki wykałaczki z oliwkami na wierzchu. Mięso mielone może być też podane w formie kulek i zawinięte w placki. Jeśli macie więcej czasu, zróbcie danie od podstaw z własnoręcznie przygotowaną tortillą.

Roladki z mięsem mielonym

Do frytek będą pasować doskonale. Jest to potrawa nieco bardziej tradycyjna, ale wciąż łatwa w wykonaniu. Będziecie potrzebować tylko dowolnego, mielonego mięsa, a reszta to już kwestia waszego gustu. My postawiliśmy na frytki, żeby dodać mały powiew nowoczesności do tej potrawy. Mięso wymaga tylko rozwałkowania, przyprawienia, zwinięcia w roladki i możecie przystępować do smażenia! Podobnie jak w poprzednim punkcie, dobrze będzie spiąć je wykałaczkami, żeby się nie rozpadały.

Hamburgery

Tym razem coś z mięsa mielonego wołowego. Hamburger, czyli tradycyjna, amerykańska potrawa, wymaga już trochę większego zaangażowania, ze względu na konieczność smażenia kotlecików z mięsa wołowego, ale uwierzcie, że warto! Każdy wie, jak wyglądają hamburgery, więc i tym razem ogranicza was tylko wyobraźnia. Kupione pieczywo lub własnoręcznie upieczone bułki do burgerów posmarujcie jajkiem z dodatkiem mleka, przypieczcie w piekarniku, następnie dodajcie wybrane warzywa, sosy (szczególnie polecamy sos hamburgerowy), usmażoną wcześniej wołowinę i voilà!

Lasagne bolognese

Połączenie mięsa mielonego i makaronu, czyli królowa włoskiej kuchni, która podbije wasze serca. Lasagne bolognese to rodzaj pomidorowej zapiekanki, z dużą ilością mozzarelli i „przekładanek” z makaronu i zmielonego mięsa. Jej przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż powyższe potrawy, więc uwzględnijcie to jeśli macie zamiar serwować ją gościom. Najlepiej smakuje pieczona w niskiej temperaturze, przez dłuższy czasu, a dopiero na koniec przypieczona na większej mocy, przez ostatnie 5–10 minut.

Spaghetti bolognese

Kolejne klasyczne danie, zaczerpnięte z włoskiej kuchni. Spaghetti bolognese będzie doskonałym ukoronowaniem wykwintnych kolacji, niekoniecznie romantycznych! Jest bardzo proste do zrobienia. Sos możecie przygotować samodzielnie, z przyprawionych pomidorów w puszce, marchewki i bazylii (przyda się też odrobina bulionu). Ugotujcie makaron, w międzyczasie usmażcie mięso z dodatkiem cebuli i czosnku i wymieszajcie z sosem. Po rozłożeniu na talerze posypcie tartym serem i gwarantujemy, że kolacja zachwyci każdego.

iStock

Papryka faszerowana

Szybkie danie z mięsem mielonym z wykorzystaniem mięsa mielonego i ryżu, które kusi nie tylko smakiem, lecz także walorami wizualnymi. Faszerowana papryka, cieszy się popularnością już od lat 90’. Sposobu ich przyrządzenia nawet nie trzeba tłumaczyć, bo należy jedynie usmażyć mięso z cebulką, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i napełnić powstałą mieszanką papryki. Następnie nasze papryki przykrywamy odciętymi wcześniej „kapeluszami”, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym.