Bryzol - pyszny kotlet z PRL-u

Ocena:

4.25 (190)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Bryzol to pyszna propozycja obiadowa. Wystarczy zaledwie kilka składników i danie dla całej rodziny gotowe. Mielone mięso usmażone na patelni świetnie komponuje się z podsmażoną cebulką. Do tego warto zaserwować puree ziemniaczane i surówkę. To prosty obiad, ale bardzo smaczny. Poza tym bryzol jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Sprawdźcie przepis na bryzol!

Składniki:

  • czosnek  4 ząbki

  • mięso mielone  500 g

  • jajka  1 szt.

  • cebula  5 szt.

  • olej  0.5 szklanki

  • bułka tarta  1 szklanka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Bryzol - pyszny kotlet z prl-u - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 1 cebula pokrojoną drobno w kosteczkę i ząbkami czosnku posiekanymi bardzo drobno. Doprawić pieprzem, solą i innymi przyprawami wg uznania. Resztę cebul pokroić w talarki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    bryzol1
  • Krok 2:

    Mięso uformować w większe kulki i obtoczyć w bułce tartej. Mięso smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu nałożyć na placki z mięsa mielonego usmażoną cebulę. Takie bryzole można przygotować także na grillu. Smacznego!

    bryzol

Porady

W przepisie na bryzol wykorzystujemy:

  • mięso mielone – może być zarówno wieprzowe, jak i wołowe, albo mieszane
  • cebule – duże

Mięso mielone na bryzol najlepiej zmielić w domu. Wtedy dokładnie wiemy, co znajdzie się w naszych kotletach, w przeciwieństwie do kupnego mięsa mielonego. Warto zaopatrzyć się w porządną maszynkę do mielenia mięsa – przyda się także do mielenia na przykład farszu na pierogi czy mięsa na gołąbki. Jeszcze inną opcją jest przygotowanie kotletów siekanych. Będziemy jednak potrzebować do tego naprawdę ostrego noża, sam proces jest też dużo bardziej pracochłonny, bo mięso powinno być drobno posiekane.
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co to jest bryzol?

Bryzol to nic innego jak po prostu kotlet mielony podany z zasmażaną cebulką. Kojarzy nam się głównie z czasami PRL-u, kiedy był bardzo popularnym daniem. Bryzol nie zawsze był wtedy zrobiony z mięsa mielonego – często był to po prostu dobrze rozbity kawałek wieprzowiny czy wołowiny, usmażony na patelni. 

Do przygotowania bryzoli najlepiej nada się duża patelnia. Pamiętajcie, żeby nie żałować oleju – w przeciwnym razie nasze kotlety mogą się przypalić. Warto wybrać patelnię o nieprzywierającym dnie, mamy wtedy gwarancję, że panierka zostanie na kotletach, a nie będziemy musieli zeskrobywać jej z dna naczynia. 

Jak zrobić bryzol?

Bryzol może zostać przygotowany z różnych rodzajów mięsa. Popularny jest bryzol wołowy i bryzol wieprzowy. Warto jednak połączyć te dwa rodzaje mięsa, wybierając zarówno części chudsze, jak i te które mają trochę więcej tłuszczu – dzięki temu kotlety będą miały więcej smaku. Mięso zmielmy samodzielnie lub kupmy w dobrym sklepie mięsnym. 

Ciekawym urozmaiceniem będą również bryzole drobiowe. Wykorzystujemy do ich przygotowania mięso kurczaka lub indyka – będą mniej kaloryczne i lżejsze. Pyszną opcją jest bryzol z pieczarkami – pokrojone pieczarki wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie dorzucamy do mięsa i smażymy kotlety. W PRL-u bryzol podawany był z duszonym pieczarkami, ale podanymi obok kotletów – tak też możecie zrobić! Mięso możemy również przyprawić według uznania. Warto dodać do niego na przykład słodką i ostrą paprykę, zioła, takie jak oregano czy tymianek, a nawet niewielką ilość przeciśniętego przez praskę czosnku.

Idealny bryzol jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Mięso nie może być zbyt suche, wręcz przeciwnie, powinno być soczyste i pyszne.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne