Kiszonki charakteryzują się wybornym smakiem i mają wiele cennych właściwości. Jedną z najpopularniejszych jest kapusta kiszona – kwaśna bomba witaminowa. Najczęściej gości na naszych stołach jako składnik surówek. Warto jednak wiedzieć, że przygotujemy z niej nie tylko dodatki do obiadu. Co zrobić z kapustą kiszoną? Poniżej wymieniamy 15 sprawdzonych propozycji.

Co zrobić z kapustą kiszoną? Do czego pasuje kapusta kiszona?

Kapusta kiszona ma charakterystyczny, kwaśny smak, który jest największym wyróżnikiem tego warzywa. Jego wyrazistość sprawia jednak, że nie komponuje się z każdym składnikiem. Jakie potrawy z kapustą kiszoną smakują najlepiej?

Jako surówka, najlepiej sprawdza się w towarzystwie ryb. Idealnie pasuje też do grillowanego mięsa, zarówno wieprzowego, jak i wołowego. Może być też ciekawym dodatkiem do domowych hot dogów.

Warto jednak pamiętać, że w połączeniu kapusta plus mięso i kapusta plus ryba, kiszonka nie musi występować wyłącznie pod postacią surówki. Danie można zapiec w kapuście lub przygotować z niej smakowity farsz.

Z kwaśnym smakiem kapusty idealnie komponują się też grzyby, rośliny strączkowe i inne warzywa, jak choćby pomidory i oczywiście marchewka. Mówiąc krótko, warto postawić na kontrasty smakowe, które przełamują kwaśny smak kiszonki.

1. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka przygotowana na bazie kiszonej kapusty to niezastąpiony dodatek do obiadu, który świetnie pasuje nie tylko do ryb, ale także do tradycyjnego schabowego. Najprostszy wariant składa się z kapusty i marchewki, ale warto wzbogacić ją o cebulę i jabłko. Całość udekorujcie natką pietruszki.

2. Zarzutka z kiszonej kapusty

Zarzutka to nieco zapomniana zupa, która coraz rzadziej gości na naszych stołach. Szkoda, bo przygotowana na wywarze z wieprzowych żeberek smakuje rewelacyjnie i jest łatwa w przygotowaniu. Do wywaru należy dodać ziemniaki (pokrojone w kostkę), cebulę i marchewkę, a gdy warzywa zmiękną, wlewamy sok z kapusty i dodajemy drobno posiekaną kapustę, wcześniej podduszoną na smalcu. Na koniec, dodajemy zasmażkę i gotowe.

3. Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków

Placki ziemniaczane to lubiany przysmak. Czy wiecie, że można zrobić je inaczej? Z dodatkiem kiszonej kapusty, smakują rewelacyjnie! Przyrządzicie je tak samo łatwo, jak standardowy wariant. Gdy zetrzecie ziemniaki i cebulę, dodajcie do masy mąkę i drobno posiekaną kapustą, którą wcześniej należy odcisnąć.

4. Schab po góralsku

Zamiast zwykłych schabowych, przygotujcie wyśmienity schab po góralsku, czyli mięso zapiekane z kapustą kiszoną. Przygotowanie tego specjału jest łatwe. Wystarczy tylko ugotować kapustę w niewielkiej ilości wody, podsmażyć rozbity schab, najlepiej na maśle (aż mięso lekko się zarumieni), a następnie przełożyć oba składniki do naczynia żaroodpornego (układając je warstwami) i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

5. Żeberka w kapuście kiszonej

W podobny sposób przygotujecie wyśmienite żeberka w kapuście. Poporcjowane mięso należy obsmażyć na złocisty kolor, podobnie postępujemy z pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą. Teraz dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną, suszone śliwki i grzyby. Całość smażymy przez kilka minut. Wszystkie składniki układamy warstwami (kapusta/żeberka/kapusta) w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

6. Bigos z kapusty kiszonej

Lista obejmująca najciekawsze przepisy z kapustą kiszoną nie byłaby kompletna bez tradycyjnego bigosu. Nie może w nim zabraknąć dodatków, które spotęgują smak dania: grzybów, mięsa wieprzowego i kiełbasy. Chcecie żeby smakował wyjątkowo? Więc nie zapomnijcie o suszonych śliwkach. To prawda, przygotowanie bigosu jest czasochłonne, ale warto delektować się jego wybornym smakiem nie tylko od święta. 

7. Pierogi z kapustą i suszonymi pomidorami

Skoro jesteśmy przy kulinarnej klasyce, następna pozycja na naszej liście to wyśmienite pierogi z kapustą i... nie, kolejnym składnikiem nie będą grzyby. Te zastąpimy suszonymi pomidorami. Do farszu dodajcie także jabłko i siekaną natkę pietruszki, a przekonacie się, jak wybornie smakuje to niecodzienne połączenie.

8. Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nasza kolejna propozycja to zupa, która jest mocno zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Kapuśniak przygotowany na wywarze z żeberek jest nie tylko pyszny, ale i pożywny. Z ziemniakami, boczkiem, marchewką i porem smakuje wyśmienicie!

9. Golonka w kapuście

Wracamy do dań z wieprzowiną. Nasza kolejna propozycja to wyborna golonka w kapuście kiszonej. Na przygotowanie tego przysmaku warto zarezerwować sobie trochę czasu, ale sam przepis jest naprawdę łatwy do opanowania. Postępujemy jak w przypadku schabu i żeberek, z tą różnicą, że golonkę należy ugotować, nie podsmażyć. Przydatna wskazówka: gdy kapusta i golonka znajdą się już w naczyniu żaroodpornym, całość podlej wywarem z mięsa. Wystarczy 1/3 szklanki.

10. Łazanki z kapustą kiszoną

Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Co powiecie na łazanki z kapustą kiszoną? Możecie przygotować je z samą kapustą lub z pieczarkami, ale jeżeli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, na liście składników uwzględnijcie łopatkę wieprzową.

11. Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną

Krokiety z grzybami i kapustą to znany i ceniony przysmak, ale wyśmienity farsz możecie także przygotować z kapusty i mięsa. Wyśmienicie sprawdzi się szynka i karkówka, ale śmiało możecie też wykorzystać boczek.  

12. Zasmażana kapusta

Co dodać do obiadu zamiast surówki? Na przykład zasmażaną kapustę kiszoną. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy ugotować kapustę z zielem angielskim (pod koniec gotowania warto dodać pokrojoną w kostkę cebulę). Na sam koniec dodajemy zasmażkę z mąki i masła i szybko mieszamy. 

13. Kociołek z kapustą kiszoną, boczkiem i kiełbasą

Danie jednogarnkowe to ciekawy pomysł na sycący i pyszny obiad. Do jego przygotowanie potrzebne będą ziemniaki, boczek wędzony, kiełbasa, marchewka, cebula, koncentrat pomidorowy i oczywiście kiszona kapusta. Przyda się też bulion warzywny. Kolejne kroki są banalnie łatwe: przysmażcie boczek i kiełbasę, dodajcie cebulę, odciśniętą i posiekaną kapustę i smażcie razem. Wlejcie bulion, dodajcie warzywa. Na koniec gotowania, nie zapomnijcie o koncentracie pomidorowym.

14. Kapusta z grochem

Kolejne danie na naszej liście kojarzy się przede wszystkim z wigilią Bożego Narodzenia. Nie zapominajmy jednak, że ta tradycyjna potrawa smakuje tak samo dobrze także w dni powszednie, a do tego jest tania i łatwa w przygotowaniu.  

15. Zapiekanka z wieprzowiną i kapustą

Listę propozycji potraw z kapustą kiszoną zamyka zapiekanka z wieprzowiną i kapustą. Podstawowe składniki to ziemniaki, mielona łopatka i oczywiście kapusta. Na liście zakupów należy umieścić także ogórki kiszone, paprykę czerwoną (lub konserwową), cebulę i żółty ser.