Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale
Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.43 z 145 głosów)
Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy spójny farsz.
Kapustę wkładamy do miski, zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością, aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min, odsączamy dokładnie na sicie.
Bataty mieszamy z marchewką, oprószamy solą i cukrem. Okrągłe, najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku, wykładamy cześć kapusty, porcję batatów, mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy, układamy bez boczku, do wyczerpania składników, kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku. Zalewamy bulionem i piwem, przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno, ale z wyczuciem dociskamy, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min, aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy, odczekajmy 20 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018
Porady
Do wersji bez mięsa polecam zeszklić dużą porcję grubo pokrojonej cebuli i układać ją na przemian z kapustą i pokruszonym białym serem przyprawianym nieco kminkiem, cząbrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaczano-kapuściane zapiekanki doskonale wychodzą z dodatkiem tłustej śmietany, zatem można ją wykorzystywać wymiennie z bulionem. Na jesień najbardziej polecam zapiekanki, gdzie bataty grają główną rolę.
Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni
Wymiennie można zastosować zwykłe ziemniaki, ale słodkawego połączenia białej kapusty, batatów i piwa naprawdę warto spróbować! Aby zmienić smak „w drugą stronę„ , czyli na bardziej pikantny, proponuję wykorzystać do mięsnego farszu surową białą kiełbasę lub surowe hiszpańskie chorizo.
Komentarze