Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami

Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mała kajzerka, namoczona w mleku
  • cebula
  • po pół łyżeczki: kuminu, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 800 g mielonego mięsa wołowo--wieprzowego
  • główka białej kapusty, pokrojonej w grubą kostkę
  • 5 batatów, obranych, pokrojonych w 1/2-cm plasterki
  • 2 marchewki, obrane, starte na dużych oczkach
  • 150–200 ml wołowego bulionu
  • 250 ml jasnego piwa
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • do smaku: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy spójny farsz.
  2. Kapustę wkładamy do miski, zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością, aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min, odsączamy dokładnie na sicie.
  3. Bataty mieszamy z marchewką, oprószamy solą i cukrem.
  4. Okrągłe, najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku, wykładamy cześć kapusty, porcję batatów, mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy układamy bez boczku, do wyczerpania składników; kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku.
  5. Zalewamy bulionem i piwem, przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno ale z wyczuciem dociskamy, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min, aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy, odczekajmy 20 min.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Wskazówki

Do wersji bez mięsa polecam zeszklić dużą porcję grubo pokrojonej cebuli i układać ją na przemian z kapustą i pokruszonym białym serem przyprawianym nieco kminkiem, cząbrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaczano-kapuściane zapiekanki doskonale wychodzą z dodatkiem tłustej śmietany, zatem można ją wykorzystywać wymiennie z bulionem. Na jesień najbardziej polecam zapiekanki, gdzie bataty grają główną rolę.

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Komentarz redakcji

Wymiennie można zastosować zwykłe ziemniaki, ale słodkawego połączenia białej kapusty, batatów i piwa naprawdę warto spróbować! Aby zmienić smak „w drugą stronę„ , czyli na bardziej pikantny, proponuję wykorzystać do mięsnego farszu surową białą kiełbasę lub surowe hiszpańskie chorizo.
wieprzowina zapiekanka kapusta Bataty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy