Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami

Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 145 głosów)

Składniki:

  • mała kajzerka
  • namoczona w mleku
  • cebula
  • po pół łyżeczki: kuminu
  • cynamonu i gałki muszkatołowej
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 800 g mielonego mięsa wołowo--wieprzowego
  • główka białej kapusty
  • pokrojonej w grubą kostkę
  • 5 batatów
  • obranych
  • pokrojonych w 1/2-cm plasterki
  • 2 marchewki
  • obrane
  • starte na dużych oczkach
  • 150–200 ml wołowego bulionu
  • 250 ml jasnego piwa
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami
  • jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • wyrabiamy spójny farsz.
  • Kapustę wkładamy do miski
  • zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością
  • aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min
  • odsączamy dokładnie na sicie.
  • Bataty mieszamy z marchewką
  • oprószamy solą i cukrem.
  • Okrągłe
  • najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku
  • wykładamy cześć kapusty
  • porcję batatów
  • mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy układamy bez boczku
  • do wyczerpania składników; kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku.
  • Zalewamy bulionem i piwem
  • przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno ale z wyczuciem dociskamy
  • zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min
  • aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy
  • odczekajmy 20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Do wersji bez mięsa polecam zeszklić dużą porcję grubo pokrojonej cebuli i układać ją na przemian z kapustą i pokruszonym białym serem przyprawianym nieco kminkiem, cząbrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaczano-kapuściane zapiekanki doskonale wychodzą z dodatkiem tłustej śmietany, zatem można ją wykorzystywać wymiennie z bulionem. Na jesień najbardziej polecam zapiekanki, gdzie bataty grają główną rolę.

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Notka redakcyjna

Wymiennie można zastosować zwykłe ziemniaki, ale słodkawego połączenia białej kapusty, batatów i piwa naprawdę warto spróbować! Aby zmienić smak „w drugą stronę„ , czyli na bardziej pikantny, proponuję wykorzystać do mięsnego farszu surową białą kiełbasę lub surowe hiszpańskie chorizo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy