Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami

Ocena:

4.43 (145)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale

Składniki:

  • bułka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • cynamon  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • jajka  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • mięso mielone wieprzowe  800 g

  • kapusta  1 szt.

  • bataty (słodkie ziemniaki)  5 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • bulion wołowy  200 ml

  • piwo  250 ml

  • boczek wędzony  12 plasterków

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy spójny farsz.

  • Krok 2:

    Kapustę wkładamy do miski, zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością, aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min, odsączamy dokładnie na sicie.

  • Krok 3:

    Bataty mieszamy z marchewką, oprószamy solą i cukrem. Okrągłe, najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku, wykładamy cześć kapusty, porcję batatów, mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy, układamy bez boczku, do wyczerpania składników, kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku. Zalewamy bulionem i piwem, przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno, ale z wyczuciem dociskamy, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką.

  • Krok 4:

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min, aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy, odczekajmy 20 min.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Do wersji bez mięsa polecam zeszklić dużą porcję grubo pokrojonej cebuli i układać ją na przemian z kapustą i pokruszonym białym serem przyprawianym nieco kminkiem, cząbrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaczano-kapuściane zapiekanki doskonale wychodzą z dodatkiem tłustej śmietany, zatem można ją wykorzystywać wymiennie z bulionem. Na jesień najbardziej polecam zapiekanki, gdzie bataty grają główną rolę.

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wymiennie można zastosować zwykłe ziemniaki, ale słodkawego połączenia białej kapusty, batatów i piwa naprawdę warto spróbować! Aby zmienić smak „w drugą stronę„ , czyli na bardziej pikantny, proponuję wykorzystać do mięsnego farszu surową białą kiełbasę lub surowe hiszpańskie chorizo.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne