Kapusta kiszona smażona z pieczarkami i cebulą do obiadu

Ocena:

4.47 (182)

  • 50 min.
  • dla 6 osób

Bardzo smaczna kapusta, doskonała na Wigilię.

Składniki:

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie przyprawa w płynie maggi
  • 1/4 szklanki wody

Kapusta kiszona smażona z pieczarkami i cebulą do obiadu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Doskonała kiszona smażona kapusta do obiadu, osobiście lepiej mi smakuje niż tradycyjny bigos, szczerze polecam do ziemniaków i pieczonej białej kiełbasy.
  • Do szerokiego rondla wlewamy kilka łyżek oleju i wkładamy posiekaną cebulę, startą marchewkę i pokrojone pieczarki, leciutko solimy.Smażymy aż wszystko się podsmaży, następnie dodajemy posiekaną surową kiszoną kapustę.
  • Wszystko smażymy około 20-30 min, często mieszając, kapustka powinna się przypiekac, łapiąc kolorek .Po tym czasie dodajemy wodę i przykrywamy , dusimy jeszcze 10 min na małym ogniu.
  • Odkrywamy i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia, doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie jak lubimy maggi lub solą.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne