Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do obiadu? Zwykle wystarczy dodać tylko starte jabłko i drobno posiekaną cebulkę, a na koniec skropić wszystko olejem. Tomasz Strzelczyk pokazuje jednak, że z tego zwykłego dodatku do obiadu można zrobić prawdziwy przysmak, dodając jeszcze 2 dodatkowe składniki. Wystarczy kilka łyżeczek, a będziecie zachwyceni. 

Co dodać do surówki z kiszonej kapusty?

Tomasz Strzelczyk podkręcił klasyczny przepis na surówkę z kiszonej kapusty, dodając do niego wyrazisty dressing. Kucharz postanowił połączyć klasyczną kiszonkę z vinegretem, gdyż zrobił sos na bazie miodu i musztardy. Choć to połączenie kojarzy nam się bardziej z sałatkami na bazie świeżych warzyw, to okazuje się, że kwaśna kapusta kiszona genialnie łączy się z tymi smakami, tworząc coś wyjątkowego. 

To jednak nie wszystkie zmiany, jakie Strzelczyk wprowadził do tradycyjnej receptury. Oprócz dodania nietypowego sosu, kucharz proponuje, by podmienić białą cebulę na tę czerwoną, która jest znacznie łagodniejsza i ma delikatnie słodką nutę, a jej wyrazisty kolor pięknie podbija wygląd surówki. 

Surówka z kiszonej kapusty - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przerzucamy do dużej miski, a w drugim naczyniu łączymy oliwę z musztardą i miodem. Dodajemy też sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku i ewentualnie dolewamy odrobinę octu jabłkowego. Całość dokładnie mieszamy, wlewamy do warzyw, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły. Gotowa surówka z kiszonej kapusty powinna być jeszcze posypana posiekaną natką pietruszki i po raz ostatni wymieszana.

 

Źródło: Tiktok.com/@oddaszfartucha