Młoda kapusta to jeden z ulubionych wiosenno-letnich przysmaków, Zwykle jednak dusimy ją na patelni albo zamieniamy w bigos lub gołąbki, a można zrobić coś jeszcze ciekawszego. Zobaczcie pomysłowy przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie spróbujcie. Gdy podacie tak przygotowaną młodą kapustę na stół, z pewnością zrobi ona furorę wśród gości.

Jak przyrządzić młodą kapustę ciekawiej? Sposób Tomasza Strzelczyka

Zamiast siekać to warzywo i robić z niego surówkę czy zasmażać je na gęstą potrawkę, Tomasz Strzelczyk robi coś znacznie smaczniejszego i piękniej prezentującego się na stole. Ulubiony kucharz internautów pokroił całą główkę na cztery części, lekko podgotował, a następnie zapanierował każdą taką ćwiartkę w jajku i bułce. Później wystarczyła już dosłownie chwila na patelni, aby powstała panierowana młoda kapusta. Tak przygotowane warzywo nie tylko lepiej smakuje i pachnie, ale i przyjemnie chrupie, więc zachwyca każdego od pierwszego kęsa. 

młoda kapusta przepis

Źródło: AdobeStock

Panierowana młoda kapusta - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 3-4 ząbki czosnku (najlepiej razem z łodygą),
  • 3 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z główki kapusty obrywamy zewnętrzne liście, a następnie kroimy ją na cztery równe części. Tak przygotowane kawałki myjemy, a następnie wrzucamy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem czosnku (ząbki wcześniej rozgniatamy, a jeśli macie łodygę, to również warto dodać ją do wrzątku). Kapustę gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem.
  2. Gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy składniki na panierkę. Jajka rozbijamy w miseczce z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Do rozmąconych jajek dodajemy też drobno posiekany koperek i ponownie łączymy całość. Do drugiego naczynia wsypujemy natomiast bułkę tartą. 
  3. Ugotowaną kapustę odcedzamy i studzimy. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej z odrobiną masła. Przestudzone kapusty panierujemy z każdej strony najpierw w jajku, a następnie w bułce i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Całość smażymy, aż panierowana kapusta będzie rumiana i chrupiąca z każdej strony.

Co można zrobić z młodej kapusty? Inne przepisy

Panierowana młoda kapusta z pewnością będzie hitem na waszych stołach, ale istnieje też kilka innych smakowitych pomysłów na to warzywo. Wykorzystajcie więc w pełni sezon i spróbujcie zrobić również takie przepisy jak:

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA