Łemkowie gotowali głównie z produktów, które wyhodowali w swoim ogródku albo nazbierali w okolicznych lasach czy na polach. Dzięki temu ich kuchnia była łatwa, lekka i naładowana witaminami. Dlatego dziś, kiedy brakuje nam i czasu, i zdrowia – warto wypróbować ich tradycyjne dania. Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty są wśród nich prawdziwym specjałem.
Główny składnik placków to kapusta kiszona. To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i innych cennych dla organizmu właściwości. Jest naturalnym źródłem probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii, które zapewniają równowagę kwasowo-zasadową, działają przeciwzapalnie i stymulują produkcję komórek odpornościowych.
Składniki na fuczki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka lub wody
- 1 jajko
- sól, pieprz i kminek do smaku
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- czosnek wyciśnięty przez praskę
- 1 mała cebula starta na tarce
- śmietana albo jogurt naturalny jako sos
- marchewka z groszkiem jako dodatek
Fuczki - sposób przygotowania:
1. Dokładnie odsączcie i poszatkujcie kapustę. Możecie dodać czosnek lub cebulę.
2. Do miski wsypcie mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Zmiksujcie na gładką masę.
3. Wymieszajcie dokładnie kapustę i masę.
4. Na patelni rozgrzejcie olej. Małe placuszki formujcie za pomocą łyżki i smażcie na małym ogniu po 2/3 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor.
5. Po usmażeniu odsączcie placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Fuczki można podawać z jogurtem, śmietaną, sosem czosnkowym, marchewką z groszkiem lub każdym innym dodatkiem, który lubicie. Smacznego!