Łemkowie gotowali głównie z produktów, które wyhodowali w swoim ogródku albo nazbierali w okolicznych lasach czy na polach. Dzięki temu ich kuchnia była łatwa, lekka i naładowana witaminami. Dlatego dziś, kiedy brakuje nam i czasu, i zdrowia – warto wypróbować ich tradycyjne dania. Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty są wśród nich prawdziwym specjałem. 

Główny składnik placków to kapusta kiszona. To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i innych cennych dla organizmu właściwości. Jest naturalnym źródłem probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii, które zapewniają równowagę kwasowo-zasadową, działają przeciwzapalnie i stymulują produkcję komórek odpornościowych.

Składniki na fuczki: 

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mleka lub wody 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz i kminek do smaku 
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • czosnek wyciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula starta na tarce 
  • śmietana albo jogurt naturalny jako sos
  • marchewka z groszkiem jako dodatek 

Fuczki - sposób przygotowania: 

1. Dokładnie odsączcie i poszatkujcie kapustę. Możecie dodać czosnek lub cebulę. 
2. Do miski wsypcie mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Zmiksujcie na gładką masę.  
3. Wymieszajcie dokładnie kapustę i masę. 
4. Na patelni rozgrzejcie olej. Małe placuszki formujcie za pomocą łyżki i smażcie na małym ogniu po 2/3 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. 
5. Po usmażeniu odsączcie placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Fuczki można podawać z jogurtem, śmietaną, sosem czosnkowym, marchewką z groszkiem lub każdym innym dodatkiem, który lubicie. Smacznego!