Gołąbki są pyszne i często goszczą na naszych stołach, ale zdarza się, że przed ich zrobieniem powstrzymuje nas samo ich przygotowanie. Jednym z problemów jest kapusta, którą trzeba gotować, by jej liście zmiękły i były odpowiednie do zwijania. Ale mamy lepsze rozwiązanie niż gotowanie w garnku. Kapusta na gołąbki będzie idealnie miękka i sprężysta.

Potrzebujecie rękaw do pieczenia, kapustę, ostry nóż i gorącą wodę.
Zaczynamy od zagotowania wody. W tym czasie stawiamy kapustę na blacie głąbem do dołu, a górę nacinamy na krzyż nożem do głębokości 5 cm. Następnie wkładamy kapustę do rękawa do pieczenia, tak, by od dołu nie wypłynęła woda. Zalewamy kapustę na ok. 1/3 wysokości i szczelnie zawiązujemy rękaw. Pozostawiamy na 20 minut. Parująca woda wniknie wgłąb naciętej kapusty i wszystkie liście pięknie zmiękną.
Wyjmujemy kapustę z folii, wylewamy wodę i bez problemu odrywamy miękkie i elastyczne liście kapusty. Teraz już możecie zrobić ulubione gołąbki. Wypróbujcie tę prostą metodę przy kolejnych gołąbkach.

Przepis na klasyczne gołąbki z ryżem

  •     kapusta biała 1 szt.
  •     łopatka 1.5 kg
  •     ryż 300 g
  •     jajka 2 szt.
  •     koncentrat pomidorowy 200 g
  •     sól 2 szczypty
  •     pieprz 2 szczypty
  •     majeranek 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż, mielimy mięso lub używamy porcji gotowego mięsa mielonego wieprzowego.
  2. Dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebulę, jaja, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.
  4. Sos pomidorowy:
  5. Do wody z kapusty dodajemy koncentrat, sól, pieprz.
  6. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołąbki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin.