Lody to jeden z naszych ulubionych deserów, dlatego chętnie sięgamy zarówno po te na patykach, w wafelkach, jak i w dużych pudełkach. Coraz częściej jednak ceny takich przysmaków zwalają z nóg, ale to wcale nie znaczy, że nie możemy pozwolić sobie na pyszny chłodny deser za rozsądne pieniądze. Wystarczy przygotować domowe lody z 2 składników, a wszystko to potrwa dosłownie chwilę. Zobaczcie ten prosty przepis, a od razu go pokochacie.
Z czego zrobić najprostsze domowe lody?
Aby przygotować pyszne lody bananowe, wystarczy tylko zblendować banany, ale lepszym wyborem będzie inna wersja, która wymaga wcześniejszego przygotowania owoców. Otóż gdy obierzemy, pokroimy i zamrozimy kawałki bananów, będziemy mieli idealną bazą do różnego rodzaju lodów i to bez potrzeby późniejszego czekania, aż gotowa masa się zamrozi. Mrożone banany będą już bowiem same w sobie wystarczająco twarde i chłodne, aby po zmiksowaniu otrzymać idealnie gładką lodową masę.
Przygotujcie więc sobie większą ilość bananów, obierzcie je i potnijcie w plastry, a potem przesypcie do woreczków strunowych, w których będą mogły spokojnie poleżeć w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Najlepiej sprawdzą się do tego mocno dojrzałe banany z ciemną skórką w liczne czarne kropki. Takie owoce często zostają nam na kuchennych blatach i nie zachęcają już do jedzenia na surowo, a wtedy warto je przeznaczyć do zamrożenia, a mając taki bananowy "wkład" domowe lody zrobicie w każdej chwili to do dosłownie w kilka sekund.
Jak zrobić lody bananowe w domu? Wystarczą 2 składniki
Gdy macie już takie mrożone banany, możecie z nich wyczarować dziesiątki przeróżnych smaków lodów, ale zdecydowanie najlepsze będą te z masłem orzechowym. Połączenie słodkiego smaku owoców i lekko słonej orzechowej pasty pozwoli stworzyć prawdziwy przysmak i to za niewielkie pieniądze. Potrzebujecie go bowiem tylko odrobinę, bo na 4 banany wystarczą już 2 łyżki masła orzechowego. Możecie wybrać do tego zarówno klasyczne masło z orzechów ziemnych, jak i inne wersje dostępne w sklepach, takie jak masło migdałowe, z nerkowców, czy pistacji.
Oczywiście do takiej mieszanki możecie też dodać inne składniki, takie jak pasta waniliowa, odrobina kakao, czy posiekane kawałki czekolady, a wtedy domowe lody bananowe będą jeszcze smaczniejsze. Zobaczcie podstawowy przepis poniżej i testujcie różne połączenia smakowe, aby znaleźć swoją ulubioną wersję tego deseru.
Prosty przepis na lody bananowe
Składniki:
- 4 zamrożone banany,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie:
Zamrożone kawałki bananów wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy masło orzechowe i wszystko blendujemy na gęstą, gładką masę. Tak przygotowane lody bananowo-orzechowe nie potrzebują już chłodzenia w lodówce, dlatego można je od razu nakładać do miseczek czy pucharków i zajadać ze smakiem.
Jeśli jednak chcecie przygotować większy zapas deseru, to po prostu przelejcie gotową masę do pojemnika, szczelnie go zamknijcie i włóżcie do zamrażarki, a przed każdym podaniem, wyjmijcie pudełko lodów chwilę wcześniej, aby nie były twarde i dobrze się nakładały.
Inne przepisy na domowe lody
Gdy takie lody orzechowe z bananów już wam się przejedzą, możecie przyrządzić też wiele innych wersji smakowych takiego chłodnego deseru. Koniecznie spróbujcie innych domowych przepisów, takich jak:
- lody malinowe,
- lody truskawkowe,
- lody miętowe,
- lody kokosowe,
- lody kawowe,
- sorbet cytrynowo-miętowy,
- sorbet mango,
- lody słony karmel,
- lody chałwowe,
- lody czekoladowe,
- lody krówkowe,
- lody pomarańczowe,
- sorbet arbuzowy,
- lody matcha,
- lody bazyliowe.

















