Lody to bez wątpienia najlepszy deser na lato, ale mało kto robi je samodzielnie w domu. Zwykle po prostu kupujemy duże pudełka lub pojedyncze lody w sklepach lub wybieramy się do lodziarni na rożki wypełnione gałkami w ulubionych smakach. Ten przepis na domowe lody odmienia jednak wszystkie wyobrażenia od przygotowywaniu takiego chłodnego przysmaku w domowych warunkach. Nie potrzebujecie bowiem ani śmietany, ani żółtek, a dodatkowo nie przyda się także cukier. Wystarczy dorodny arbuz i 2 popularne dodatki, a lody arbuzowe powstaną w mgnieniu oka.

Jak zrobić lody z arbuza?

Jeśli przymierzaliście się do zrobienia domowych lodów, ale za każdym razem zniechęcały was skomplikowane kroki przygotowania, to ten przepis złamie wszystkie te obawy. Lody arbuzowe robi się bowiem bez żadnego ubijania śmietany czy żółtek. Nie musicie się też bać o dodawanie całej góry cukru, bo w tym przypadku jest on całkowicie zbędny.

Aby zrobić pyszne i aksamitne lody arbuzowe, oprócz samego owocu potrzebujecie tylko miodu i soku z limonki. Arbuza trzeba jednak wcześniej oczyścić z pestek i dokładnie zamrozić, aby uzyskać idealną konsystencję orzeźwiającej mieszanki. Pokrójcie go więc w kostki, usuńcie pestki jak najdokładniej i włóżcie do zamrażarki na kilka godzin, a następnie wrzućcie arbuza do blendera i dokładnie zmiksujcie razem z miodem i sokiem z limonki. Tak przygotowaną masę przelejcie do pojemnika i wstawcie do zamrażalnika jeszcze na kilka godzin, a gotowy sorbet arbuzowy wyjdzie idealnie gładki i kremowy.

A co zrobić z pestek arbuza?

Na pewno ich nie wyrzucajcie, bo są cenniejsze, niż może się Wam wydawać. Przeczytajcie, co kryją w sobie te czarne drobinki:

Ten genialny w swojej prostocie przepis znaleźliśmy na instagramowym profilu @chefmspin.recetas. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników oraz krótkie wideo, na którym dokładnie widać cały proces przygotowania krok po kroku.

Domowe lody arbuzowe - przepis

Składniki:

  • 1 kg arbuza,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z limonki.

Przygotowanie:

  1. Arbuza dzielimy na plastry, pozbywamy się skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Tak przygotowany owoc rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
  2. Zamrożonego arbuza przekładamy do blendera i miksujemy razem z miodem i sokiem z limonki na gładką masę.
  3. Tak przygotowane lody arbuzowe możemy zajadać od razu, ale gdy przelejemy je do naczynia i znów włożymy do zamrażarki otrzymamy jeszcze lepszą konsystencję deseru.

Źródło: Instagram.com/chefmspin.recetas/

Lody arbuzowe - dodatki

Tak przygotowane lody arbuzowe pysznie smakują same w sobie, ale możecie je dodatkowo podkręcić przeróżnymi dodatkami. W tym celu do blendowanej masy można dodać świeże listki mięty lub kilka plasterków imbiru. Dobrym pomysłem będzie też zamiana soku z limonki na skórkę z tego owocu, a wtedy cytrusowy smak i aromat lodów będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli natomiast nie znajdziecie w sklepie limonki, to zamiennie możecie też oczywiście użyć cytryny lub grejpfruta.

Inne przepisy na lody sorbetowe

Aby jednak lody arbuzowe zbyt szybko się wam nie znudziły, przygotowujcie je na zmianę z innymi podobnymi przepisami, wymieniając tylko smaki i kolory gotowego deseru. W równie prosty sposób zrobicie też: