Lody pistacjowe to prawdziwy hit każdej lodziarni. Ten smak zrobił się niezwykle popularny już kilka lat temu, ale w tym roku bije już prawdziwe rekordy. W cukierniach znajdziemy już niemal wszystkie desery z dodatkiem pistacji, między innymi rogaliki, ciastka, babeczki czy pączki, ale przy obecnie panujących upałach, to właśnie lody mają największe wzięcie. Zamiast jednak wydawać fortunę na jedną porcję w lodziarni, zróbcie swoje własne lody pistacjowe i to bez dodatku śmietany ani żółtek. Bazą będzie inny, bardzo popularny produkt z lodówki, a całe przygotowania zajmą dosłownie chwilę.
Jak zrobić domowe lody pistacjowe?
Przepis na lody pistacjowe wbrew pozorom wcale nie musi być skomplikowany. Okazuje się, że można całkowicie zrezygnować ze śmietanki i żółtek, a wszystko to zastąpi zwykły jogurt naturalny zblendowany z miodem i oczywiście pistacjami. Taka mieszanka powstaje błyskawicznie i bez zbędnego bałaganu w kuchni, a po zamrożeniu smakuje równie dobrze jak drogie lody z lodziarni. Dodatkowo w ten sposób otrzymamy wysokobiałkowe lody bez dodatku cukru białego, więc będzie to znacznie zdrowsza opcja, niż wszelkiego rodzaju gotowce ze sklepów czy budek.
Ten prosty przepis na lody pistacjowe podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @nutritionstutorial. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Spróbujcie zrobić je chociaż raz, a z pewnością będziecie zachwyceni.
Prosty przepis na lody pistacjowe
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 30 g pistacji,
- 15 g miodu.
Przygotowanie:
- Pistacje najpierw zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia. Możemy też dodatkowo zdjąć z nich skórkę, jednak nie jest to konieczne dla smaku, a może tylko nadać gotowym lodom bardziej zielonego koloru.
- Namoczone pistacje blendujemy z jogurtem i miodem na gładką, kremową masę, a następnie przelewamy ją do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
- W międzyczasie warto kilka razy zajrzeć do zamrażarki i przemieszać nasze lody pistacjowe, aby równomiernie się mroziły i nabrały odpowiedniej konsystencji.
Źródło: Instagram.com/nutritionstutorial/
Domowe lody jogurtowe - inne smaki
Domowe lody pistacjowe to dopiero początek, bo z tego samego przepisu można też przygotować wiele innych smaków. Wystarczy wykorzystać bazę z jogurtu greckiego oraz miodu i zblendować ją z ulubionymi świeżymi lub mrożonymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami, malinami czy borówkami.
Dobrym wyborem będą też jogurtowe lody waniliowe bądź kokosowe. W tym wypadku wystarczy tylko kilka kropli esencji waniliowej lub duża garsć wiórek kokosowych, a całą resztę zrobi już za was blender.
Inną pyszną opcją będą też jogurtowe lody bakaliowe lub takie z dodatkiem kawałków czekolady. Jeśli natomiast jesteście fanami kawy to wystarczy zblendować jogurt i miód z odrobiną wystudzonego espresso lub po prostu wsypać tam trochę kawy rozpuszczalnej. Każdy z tych wariantów jest równie pyszny, a więc wybór zależy już tylko od waszych preferencji smakowych.

















