REKLAMA

Lody szparagowo-miętowe

Lody domowe to nie tylko deser na lato. Chyba, że wykorzystujemy sezonowe produkty. Przepis na lody szparagowo-miętowe sprawdzi się szczególnie w sezonie. Połączenie zaskoczy smakiem!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody domowe

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 157 głosów)


Składniki:

  • szklanka posiekanych zielonych szparagów
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • 5 łyżek skondensowanego słodkiego mleka z tubki
  • garść liści mięty
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Szklankę mleka doprowadzamy do wrzenia
  • wrzucamy szparagi
  • miksujemy blenderem i gotujemy 4 min od zawrzenia.
  • W pozostałej 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy proszek budyniowy
  • cukier i barwnik. Wlewamy do gotującego się mleka szparagowego. Mieszamy od czasu do czasu
  • aż otrzymamy zielony budyń. Zdejmujemy z ognia
  • lekko studzimy.
  • Dodajemy śmietankę
  • mascarpone
  • skondensowane mleko
  • miętę i sok z cytryny.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę
  • którą szybko chłodzimy
  • wstawiając do miski z lodowatą wodą. Wtedy dodajemy jeszcze 1/2 szklanki jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy.
  • Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta; lub przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Co pół godziny wyjmujemy i miksujemy blenderem
  • aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.
  • Lody domowe szparagowo-miętowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: lody popcornowe z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy