Lody, lody, mrożonki, pamiętacie taki komunikat, który można było usłyszeć lodziarni na kółkach? To było dawno, w czasach, kiedy wszystko było trudno dostępne. Pod domy podjeżdżały mały samochód dostawczy, który oferował sprzedaż produktów mrożonych. Poza tym lody można było zrobić, były pyszne, ale też kaloryczne, chociaż wtedy nikt o tym nie myślał. Ale czasy się zmieniły, dzisiaj szukamy smacznych i zdrowych propozycji. Dlatego mamy dla was lody, które można zjeść od razu po przygotowaniu.

Składniki na lody orzechowe bez cukru i śmietany:

  • 4 mrożone banany
  • 60 g czekolady bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 garść orzechów włoskich

Jak zrobić lody orzechowo-bananowe bez cukru?

  1. Potrzebne nam będą mrożone banany. Jeśli ich akurat nie mamy, to od tego musimy zacząć pracę. Dojrzałe banany obieramy ze skórek, kroimy je w plasterki, takie nieco grubsze, mniej więcej o grubości 3 centymetrów. Rozkładamy je na tacce i wsadzamy do zamrażalnika.
  2. Jeśli mamy już gotowe banany, przekładamy je do blendera. Dokładamy masło orzechowe, oczywiście niesłodzone i bez cukru. Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Dodajemy również orzechy włoskie. Ponieważ są częstym alergenem to można je zamienić np. na laskowe lub pekany, które są do nich zbliżone smakiem.
  3. Wszystkie składniki miksujemy na dość gładką masę. Ale jeśli zostaną niezmielone kawałki, to też nie ma problemu. Przyjemnie będzie od czasu do czasu natknąć się na kawałek czekolady, banana lub orzechów.
  4. Deser lodowy można podać od razu po przygotowaniu, ponieważ korzystaliśmy z mrożonych bananów. Jeśli zrobiliśmy je na później, to żaden problem. Wystarczy wsadzić je do zamrażalnika, poczekają na odpowiedni moment. Z takiej ilości składników przygotujemy 4 porcje lodów.

Z czym podać lody orzechowe bez cukru?

W tym przypadku radzimy zachować bezcukrowy reżim żywieniowy. Sytuacja nie jest tak beznadziejna, jakby mogło się wydawać. Mamy do wyboru całkiem sporo propozycji:

  • starta gorzka czekolada lub biała, bo ciemna była używana do masy, oczywiście w wersji bez cukru
  • posypka z pokruszonych orzechów włoskich, ziemnych w całości, laskowych, pekanów lub piniowych
  • odpowiednie będą też wiórki kokosowe lub chipsy
  • syrop z agawy lub bardziej wyrazisty syrop daktylowy
  • bita śmietana, co prawda zawartość tłuszczu jest znacząca, ale można ubić ją, nie dodając cukru
  • listki mięty lub bazylii położone na wierzchu lodów, delikatnie w nie wbite, odrobina zieleni przyjemnie prezentuje się w miseczce

Takie domowe lody orzechowe można jeść nałożone do miseczki lub do wafelków, bo i te można kupić w wersji bez cukru.

Makroskładniki dla 4 porcji lodów orzechowych

  • Energia: 1430 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 93 g
  • Węglowodany całkowite: 124 g
  • Błonnik: 18 g
  • Węglowodany netto: 106 g

Makroskładniki na jedną porcję

  • Energia: 358 kcal
  • Białko: 7.5 g
  • Tłuszcz: 23.25 g
  • Węglowodany całkowite: 31 g
  • Błonnik: 4.5 g
  • Węglowodany netto: 26.5 g

Inne lody bez cukru

Nie wszyscy jednak lubią lody orzechowe i to niezależnie od wybranego gatunku. Jakie w takim razie możemy zrobić inne wersje? Na początek warto wspomnieć o najprostszej propozycji, wystarczy wlać do foremek sok owocowy. Efekt wizualny podkręcimy, dodając do płynu świeże, drobne owoce. Te zrobią nawet najmniejsze dzieci. Poniżej podajemy jeszcze kilka sprawdzonych propozycji:

  • malinowe lody na mleku kokosowych z syropem klonowym lub z agawy
  • lody waniliowe na serku labneh, jogurcie, miodzie i - o dziwo - maku
  • lody malinowo-bananowe ze świeżych lub mrożonych owoców
  • z mrożonych bananów i kakao
  • i prawdziwy hit tego lata, czyli lody z serka wiejskiego z bananem i masłem orzechowym