Sorbet cytrynowo-miętowy

Łatwy, lekki i orzeźwiający sorbet cytrynowo-miętowy. Idealny przepis na deser w ciepłe dni. Domowy sorbet to tylko kilka składników, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sorbety

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru rafinady
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki listków mięty cytrynowej lub innej, posiekane
  • sok z 1 cytryny
  • białko jajka
  • ew. wiórki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Sorbet cytrynowo-miętowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukier wsypujemy do rondla, zalewamy wodą, mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wrzucamy miętę, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 20–30 min. Kosztujemy; jeśli napar wydaje się nam zbyt słaby, jeszcze raz zagotowujemy i parzymy 15 min.
  • Płyn przecedzamy, dolewamy sok z cytryny. Przelewamy do pojemnika na lody i zamrażamy 2–3 godz.
  • Gdy sorbet będzie na wpół zamrożony, ubijamy białko i delikatnie mieszamy z sorbetem. Wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 3–4 godz.
  • Formujemy kulki, posypujemy listkami mięty.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Dla miłośników after eight: radzimy posypać wiórkami gorzkiej czekolady

Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc


Notka redakcyjna

Najpopularniejsza mięta pieprzowa odmiany miteham pochodzi z Anglii. Jest najmocniejsza, najbardziej orzeźwiająca i daje najsilniejsze poczucie chłodu. Jej liście i łodygi są ciemnozielone z odcieniem czerwonofioletowym. Do celów kulinarnych listki zrywa się przez cały okres wegetacji, a do suszenia ziele ścina się tuż przed pojawieniem się pączków kwiatowych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy