foodie.by.bb

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wzbogacone dwoma serami to dobra wegetariańska alternatywa dla najpopularniejszej wersji z szynką. Królują na domówkach, pełniąc rolę wdzięcznego finger food. Dobrze sprawdzają się też jako drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Chyba nie ma łatwiejszej i szybszej przekąski do przygotowania. Tu absolutnie nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych, zapewniamy, że ślimaczki z ciasta francuskiego może zrobić każdy.

Składniki:

  • ciasto francuskie  375 g

  • szpinak  250 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • jajka  1 szt.

  • feta  100 g

  • mozzarella  100 g

  • oregano  3 g

  • czosnek granulowany  1 g

  • gałka muszkatołowa  1 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało, dzięki temu nie będzie pękać w czasie rozwijania. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozmącamy 1 jajko. Ścieramy twardą mozzarellę (możemy użyć też gotowego produktu ze sklepu).

  • Krok 2:

    Szpinak baby: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i przekładamy na nią szpinak. Dosypujemy sól i pieprz do smaku, do tego oregano, czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty.

    ślimaczki z ciasta francuskiego - szpinak
  • Krok 3:

    Ciasto francuskie: rozwijamy je, delikatnie wałkujemy brzegi, żeby je wyrównać. Smarujemy je wcześniej przygotowanym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka.

    ciasto francuskie posmarowane jajkiem
  • Krok 4:

    Farsz: na ciasto francuskie wykładamy szpinak, następnie pokruszoną fetę i startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku.

    ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, mozzarellą i fetą
  • Krok 5:

    Zwijanie: zaczynamy od dłuższego boku, w miarę rolowania odklejamy papier. Ciasto kroimy w 1,5-2-centymetrowe paski.

    ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - krojenie
  • Krok 6:

    Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto warto uformować tak, żeby miały okrągły kształt. Wsadzamy je do piekarnika na 25-30 minut - do zrumienienia ciasta i sera.

    ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem na blaszce
  • Krok 7:

    Podanie: do ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem pasują sosy, można postawić na pewniaki, czyli sos czosnkowy, pomidorowy, słodko-kwaśny.

    ślimaczki z ciasta francuskiego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne