Sok pomarańczowy to klarowny lub lekko mętny płyn uzyskiwany przez wyciskanie miąższu dojrzałych pomarańczy (Citrus × sinensis). Występuje w kilku odmianach – od świeżo tłoczonego po pasteryzowany oraz koncentraty do odtwarzania z wodą. Znany jest także pod nazwami takimi jak „świeżo wyciskany sok pomarańczowy” czy „100% sok z pomarańczy”. Ma szerokie zastosowanie kulinarne – od napojów, przez marynaty i dressingi, po wypieki. Stanowi jeden z najczęściej spożywanych soków owocowych na świecie.
sok pomarańczowy niesłodzony, 100% – wartość dla 100 g produktu
Sok pomarańczowy jako produkt spożywczy zaczął zyskiwać popularność na początku XX wieku, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie opracowano technologie komercyjnego tłoczenia i pasteryzacji. Pierwsze kultury uprawiające pomarańcze to m.in. Chiny i Indie, skąd owoce trafiły do Europy przez Bliski Wschód. Obecnie największymi producentami soku pomarańczowego są Brazylia, Stany Zjednoczone i Meksyk. Rozwój przemysłu przetwórstwa cytrusów przyczynił się do jego masowego rozpowszechnienia jako artykułu codziennego użytku.
Sok pomarańczowy jest szeroko wykorzystywany w kuchniach na całym świecie – od śniadaniowego napoju w stylu amerykańskim lub brytyjskim po składnik ciast, dressingów sałatkowych, marynat do mięs i ryb, a także polew i glazur. W kuchni azjatyckiej jest stosowany do równoważenia ostrych lub słonych smaków (np. w kuchni tajskiej i chińskiej), a w kuchni śródziemnomorskiej – jako baza do słodko-kwaśnych sosów i deserów. Jest składnikiem wielu koktajli alkoholowych, takich jak mimosa czy screwdriver, a także napojów bezalkoholowych i smoothie.
Sok pomarańczowy należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu – najlepiej szklanym lub z tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Świeżo wyciskany sok powinien zostać spożyty w ciągu 24–48 godzin. Pasteryzowane soki w nieotwartym opakowaniu można przechowywać zgodnie z datą przydatności do spożycia, zazwyczaj do kilku miesięcy, pod warunkiem trzymania ich w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok pomarańczowy można również zamrozić – najlepiej w porcjach, w hermetycznych pojemnikach, maksymalnie na okres 6 miesięcy. Po rozmrożeniu należy go dokładnie wymieszać, ponieważ może się rozwarstwiać.