Tiramisu truskawkowe to jedna z ciekawych wariacji na temat włoskiego, tradycyjnego deseru. Mus truskawkowy nadaje mu lekkiego i orzeźwiającego charakteru. Przepis na tiramisu truskawkowe z mascarpone nie wymaga pieczenia. Świetnie sprawdzi się latem, kiedy to mamy sezon na truskawki. Przepis ten możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione owoce.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.42 z 201 głosów)
Przepis na tiramisu truskawkowe zaczynamy od prażenia wiórek kokosowych na suchej patelni, następnie truskawki czyścimy i miksujemy je z dodatkiem soku z pomarańczy i malibu. W dalszej kolejności ucieramy serek mascarpone z cukrem, sokiem z cytryny i olejkiem wanilinowy, a czekoladę siekamy. Potem ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i wcześniej wyrobioną masą mascarpone. Gdy śmietana jest już sztywna, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plasterki (część odkładamy do dekoracji).
Kolejnym krokiem w przepisie na tiramisu truskawkowe jest wyłożenie ceramicznej formy folią i ułożenie w niej biszkoptów (jeden przy drugim), następnie smarujemy je połową zmiksowanego sosu z truskawek i połową masy mascarpone. Potem ponownie nakładamy biszkopty, sos i mascarpone. Całość wygładzamy, przykrywamy folią i mrozimy przez ok. 3 godziny. Przed podaniem wierzch dekorujemy odłożonymi plasterkami truskawek, i posypujemy resztą wiórków kokosowych.
Porady
- Jeśli chcemy zrobić tiramisu truskawkowe, a nie mamy w domu malibu, to możemy użyć likieru pomarańczowego.
- Zamiast świeżych truskawek do tiramisu możemy wykorzystać również mrożone owoce lub konfiturę truskawkową.
- Wierzch naszego tiramisu truskawkowego możemy ozdobić w dowolny sposób – my proponujemy świeże truskawki i wiórki kokosowe, ale możemy użyć również cukier puder czy startą czekoladę (świetnie sprawdzi się biała).
- Nasz przepis na tiramisu truskawkowe możemy nieco zmodyfikować i uprzednio nasączyć biszkopty w musie truskawkowym.
- Przed podaniem należy przechowywać deser co najmniej 3 godziny w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień.
Tiramisu truskawkowe to orzeźwiająca propozycja deseru, który najlepiej sprawdzi się latem, kiedy to przypada sezon na truskawki – są one wówczas najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych.
Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami
Sposób podania tiramisu truskawkowego uzależniony jest od naszych preferencji. Ciekawym pomysłem jest podanie tego deseru w pucharkach – wówczas prezentuje się on bardzo elegancko. Taka forma podania świetnie sprawdzi się na imprezach, przyjęciach rodzinnych na świeżym powietrzu. Tiramisu truskawkowe możemy przygotować również w szklankach czy w kieliszkach.
Komentarze