Galaretka truskawkowa na bazie świeżych owoców ma pełny smak i mnóstwo witamin. Jej przygotowanie wymaga niewiele czasu, a w efekcie otrzymujemy deser o wiele bardziej wartościowy od produktów z proszku. Bazą są zmiksowane truskawki, których smak podkręcamy sokiem z pomarańczy i cytryny. Aby lekki deser przybrał efektowny kształt, przelewamy galaretkę z truskawek do silikonowej foremki.
Getty Image
(średnia 4.47 z 173 głosów)
Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy na mus.
Dodatki: zmiksowane truskawki mieszamy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Odlewamy ⅓ musu i podgrzewamy, aby rozpuścić w nim żelatynę. Dodajemy także cukier i mieszamy do otrzymania spójnej konsystencji.
Formowanie galaretek: mieszankę z żelatyną dodajemy do pozostałego musu, a następnie przelewamy do silikonowych foremek. Odstawiamy galaretkę do lodówki, aby stężała na ok. 5 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Galaretka truskawkowa jest gotowa: wyjmujemy ją z formy na talerz i podajemy w towarzystwie owoców lub bitej śmietany
Porady
- Po zmiksowaniu owoców możemy je przecisnąć przez sitko, aby galaretka truskawkowa była bardziej klarowna.
- Galaretki możemy przygotować także w pucharkach, słoikach lub szklankach.
- Do środka możemy wrzucić kilka pokrojonych truskawek lub inne wybrane owoce, np. maliny lub borówki.
- Jeśli chcemy zredukować ilość cukru, dodajemy miód lub zdrowszy zamiennik – np. stewię lub ksylitol. W przypadku miodu warto postawić na neutralne smaki – wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po mrożone truskawki, które miksujemy w blenderze po całkowitym rozmrożeniu.
- Galaretkę przelewamy do większej silikonowej formy (jak na babkę) lub kilku mniejszych – na muffinki.
Domowa galaretka z musu truskawkowego sprawdzi się nie tylko jako samodzielny deser, ale także jako pyszny dodatek do:
Do galaretki w pucharku doskonale pasuje krem śmietankowy na bazie serka mascarpone.
Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wobec tego nie sprawdzi się w deserach dla osób na diecie wegańskiej. Z pomocą przychodzi agar–agar, czyli substancja żelująca wytwarzana z alg morskich u wybrzeży Japonii. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 15 g agaru:
Wegańską galaretkę z truskawek i agaru przelewamy do foremek po ostudzeniu.
Na bazie zimnej, ale nie zastygniętej jeszcze galaretki truskawkowej możemy przygotować pyszne owocowe pianki lub kremy z bitą śmietaną. Dodatek świeżych truskawek sprawia, że są one pełne smaku. Z kolei dzięki żelatynie po schłodzeniu w lodówce przez długi czas zachowują swój kształt i objętość.
Kremy z galaretką truskawkową są doskonałe do dekoracji ciast i babeczek. Nakładamy je na wypieki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami.
Komentarze