Mimoza drink to bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny trunek. Składa się tylko z dwóch składników: szampana lub prosecco oraz soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciskanego. Idealnie sprawdzi się zarówno podczas romantycznej kolacji we dwoje, jak i na spotkaniu w większym gronie. Zapraszamy po przepis na ekspresowy drink mimoza.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Pomarańcze: myjemy je, wyparzamy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Można go przelać przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Składniki: szampan i sok pomarańczowy powinny być schłodzone, co najmniej przez 3 godziny. Czas chłodzenia nie uwzględnia czasu chłodzenia.
Kieliszki: wstawiamy na 10 –15 minut do zamrażalnika. Najlepiej gdyby były to kieliszki do szampana.
Przygotowanie mimoza drinka: do schłodzonych kieliszków wlewamy w równych proporcjach po 60 ml soku i szampana.
Serwowanie: kieliszki ozdabiamy owocami, np. pomarańczą, brzoskwinią, truskawkami i miętą.
Porady
- Drink mimoza jest najsmaczniejszy, gdy przygotujemy go ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Pomarańcze warto wcześniej schłodzić, dzięki temu nie trzeba wsadzać soku do lodówki przed przygotowaniem trunku. Możemy użyć także dobry soku ze sklepu. Ważne jest, żeby nie był to sok zagęszczony.
- Szampan można zastąpić prosecco. Stopień słodkości alkoholu dobieramy według własnego uznania. Smak drinka zmieni się w zależności, od tego, jakiego alkoholu użyjemy.
- Przygotowując mimoza drink należy pamiętać o zachowaniu proporcji 1:1. Czyli na 1 porcję alkoholu dajemy taką samą ilość soku, dzięki temu uzyskamy idealnie skomponowany trunek.
- Drink podajemy od razu po przygotowaniu, wtedy jest idealnie schłodzony, dzięki temu możemy cieszyć się pełnią jego smaku.
Komentarze