Makaron tagliatelle z mulami, granatem i gorgonzolą

Aromatyczny sposób na dania z delikatnymi mulami.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szt. małży nowozelandzkich
  • 250g makaronu tagliatelle
  • 150ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g gorgonzoli
  • papryczka peperoncino
  • mała szalotka
  • owoc granatu
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente.
  2. Drobno posiekaną szalotkę i papryczkę podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z niewielką ilością oliwy przez 2 min, następnie dodaj mule i lampkę białego wina, podsmaż przez kolejne 1-2 minuty.
  3. Po tym czasie odłóż muszle z patelni (do miseczki) i dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz owoc granatu.
  4. Mieszaj doprowadzając do rozpuszczenia się sera i uzyskania aksamitnego sosu. Pamiętaj, aby sos nie był za gęsty i nie przywarł do dna patelni.
  5. Chwilę wcześniej przygotowany makaron przełóż na patelnię z sosem, wymieszaj kilka razy, aby makaron pokrył się sosem. Na końcu nałóż gotowy makaron na talerz i ułóż ciepłe mule.
  6. Autorem przepisu jest Nello Esposito, szef kuchni restauracji Capri

Wskazówki

Nie wiesz, jak przyrządzać mule? Spokojnie, poradzisz sobie. Wyszoruj je dokładnie i oczyść muszle z narośli i bisiorów, czyli wystających nitek - najlepiej zrób to przy użyciu niewielkiego, poręcznego nożyka. Następnie opłucz mule w zimnej wodzie i osusz. Do gotowania nadają się tylko te zamknięte, na pewno są żywe. Jeśli któraś muszla jest otwarta, postukaj nią o blat stołu - jeśli się zamknie, jest żywa i można ją wrzucić na patelnię. Jeśli nie, niestety musi wylądować w koszu.

Po ugotowaniu mule powinny się otworzyć - mała ilość muli na patelni sprawi, że szybciej będą gotowe.

owoce morza makaron gorgonzola mule granat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze