Zupa pieczarkowa z serem

Ocena:

4.49 (168)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Aksamitna zupa pieczarkowa to coś, co lubimy!

Składniki:

  • boczek wędzony  5 plasterków

  • pieczarki  300 g

  • makaron  200 g

  • śmietana kremówka  125 ml

  • masło  20 g

  • serek śmietankowy  100 g

  • szalotka  1 szt.

  • parmezan  30 g

  • mąka pszenna  25 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • liść laurowy  1 szt.

  • tymianek  2 g

  • bulion warzywny  1.5 l

  • ziele angielskie  1 szt.

Zupa pieczarkowa z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie: boczek kroimy w paski, wytapiamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy 1–2 łyżki masła, wkładamy pokrojone w grubsze plasterki pieczarki, chwilę smażymy. Przesmażone składniki odławiamy i odkładamy.

  • Krok 2:

    Szalotka: siekamy ją i szklimy na tłuszczu wytopionym z boczku, po czym oprószamy mąką i chwilę podgrzewamy, mieszając. Zalewamy zasmażkę gorącym bulionem lub rosołem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. 

  • Krok 3:

    Serek śmietankowy: wkładamy do zupy. Mieszamy, aż się rozpuści.

  • Krok 4:

    Zabielenie: wlewamy śmietanę. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Można ją zmiksować, aby była bardziej aksamitna.

  • Krok 5:

    Podanie: wkładamy do zupy ugotowany al dente makaron. Na wierzchu każdej porcji umieszczamy pieczarki z boczkiem. Posypujemy serem i tymiankiem.

Porady

Zobacz też: chleb z czterema serami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne