Zupa grzybowa z fasolą

Aromatyczna zupa grzybowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy dodać do niej fasoli! Zupa grzybowa dzięki temu zyska też ciekawego smaku. To nasza propozycja na jesienny lub zimowy obiad.

zupa grzybowa

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg małych leśnych grzybów (ew. pół na pół z małymi pieczarkami)
  • średniej wielkości cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1–2 suszone borowiki
  • masło klarowane
  • sos sojowy
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego + ew. koncentrat do smaku
  • 1–2 puszki grubej białej fasoli
  • sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn, tymianek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i osączamy. Obraną cebulę siekamy. Obrane ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę. Suszone grzyby mielemy na proszek.
  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i dusimy, aż będzie miękka i zacznie się lekko brązowić. Dokładamy świeże grzyby, skrapiamy sosem sojowym, dusimy aż będą przynajmniej na wpół miękkie.
  • Dokładamy ziemniaki, marchewkę, liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy bulionem, dosypujemy grzyby mielone, mieszamy.
  • Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie, dolewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy ew. koncentratem, dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy