REKLAMA

Siemię lniane – właściwości i zastosowanie

39 przepisów

siemie-lniane-iStock-min

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Są produktem o cennych właściwościach zdrowotnych. Można jest spożywać na kilka sposobów i dodawać do wielu dań. Przyjrzyjmy się więc bliżej właściwościom siemienia lnianego, jego zastosowaniom oraz możliwościom wykorzystania w kuchni. Zebraliśmy przepisy na sprawdzone dania z siemieniem lnianym. 

Siemię lniane - właściwości

Len jest produktem bardzo wartościowym pod względem składników odżywczych. Najcenniejsze właściwości siemienia lnianego to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (ALA) oraz lignanów. Jednocześnie siemię wyróżnia się sporą zawartością minerałów. Jest bogate w magnez, wapń, cynk, mangan, selen, potas, selen i miedź. W ziarnach lnu można również znaleźć sporą ilość kwasu foliowego, witamin B1, B6 oraz B3. Siemię lniane to także świetne źródło białka – zawiera komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych.

Len pomaga zapobiegać stanom zapalnym, a także łagodzi dolegliwości żołądkowe – zwłaszcza, jeżeli jest spożywany w formie śluzu. Siemię lniane występuje w dwóch wersjach kolorystycznych – złotej oraz brązowej – które praktycznie nie różnią się pomiędzy sobą pod względem właściwości.

Można jednak nieświadomie sobie zaszkodzić, jedząc bez umiaru siemię lniane. Skutki uboczne mogą wystąpić w wyniku zatrucia zawartymi w lnie glikozydów cyjanogennych. Ryzyko zatrucia jest jednak minimalne, ponieważ dochodzi do niego po spożyciu bardzo dużej ilości siemienia lnianego – więcej niż 1 mg na 1 kilogram masy ciała. Dorosła osoba może bezpiecznie zjeść 2-3 łyżki zmielonego lnu. Toksyczne substancje można zneutralizować, poddając siemię lniane obróbce w wysokiej temperaturze – np. podczas pieczenia.

Siemię lniane - zastosowanie

Pora teraz odpowiedzieć na pytanie, jak spożywać siemię lniane. Można tego dokonać na kilka sposobów. Najczęściej w postaci całych ziaren, na surowo po zmieleniu w młynku do kawy, w postaci śluzu po ugotowaniu albo jako dodatek do wypieków.

Jedzenie całych ziaren nie jest zalecane, ponieważ taka forma utrudnia ich trawienie, w związku z czym organizm nie jest w stanie przyswoić cennych składników odżywczych. Dlatego poleca się mielenie ziaren. W takiej postaci powinny być one starannie przechowywane, aby nie doszło do utraty cennych kwasów tłuszczowych Omega-3. Należy zamknąć je w szafce, umieszczając wcześniej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmielone siemię lniane może być w ten sposób przechowywane do około 9 miesięcy, pod warunkiem unikania jego ekspozycji na wilgoć i promienie słoneczne. Len można również trzymać w lodówce oraz mrozić.

Ziarna lnu nadają się do prażenia i pieczenia w temperaturze do 180 stopni. Nie powinno się ich natomiast smażyć, ponieważ naraża to na utratę kwasów tłuszczowych Omega-3, a także wytworzenie się toksycznego akrylamidu. Nic nie stoi natomiast na przeszkodzie, aby stosować siemię lniane do wypieków, np. jako składnik chleba czy ciasteczek.

Osoby z problemami żołądkowymi powinny się dowiedzieć, jak przygotować siemię lniane do picia. Należy w tym celu zalać nasiona wrzącą wodą, a następnie odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie ziarna napęcznieją i zwiększą swoją objętość. Wypuszczą kleisty śluz, który po spożyciu stanowi świetną warstwę ochronną na żołądek. Tego typu kisiel z siemienia lnianego nie każdemu smakuje, dlatego warto dodać do niego swoje ulubione owoce. Jak pić siemię lniane w ziarenkach? Najlepiej co najmniej 2 razy w ciągu doby – rano i wieczorem.

Siemię lniane a odchudzanie

Ze względu na sporą zawartość błonnika, siemię lniane jest zalecane osobom z nadwagą. Błonnik pomaga regulować trawienie, a także wypełnia na długi czas żołądek, zapobiegając uczuciu głodu. Warto pamiętać, aby spożywając siemię lniane pić sporo wody, aby uniknąć dokuczliwych objawów trawiennych. W 100 gramach siemienia lnianego znajduje się około 500 kalorii.

Siemię lniane - pomysły na potrawy

Z siemienia lnianego można przygotować pyszny kisiel domowy lniany z mandarynkami i imbirem. Jest to wyjątkowo aromatyczny deser, który smakuje zwłaszcza dzieciom. Pomaga w problemach żołądkowych, zwłaszcza jedzony na czczo. Sposobem na wykorzystanie lnu jest również wegański i bezglutenowy chleb z dodatkiem orzechów laskowych, żurawiny, płatków owsianych oraz słonecznika. Tego typu domowe pieczywo jest bardzo pożywne i sprawdza się świetnie przede wszystkim na Wielkanoc. Warto włączyć ponadto do swojej diety koktajl jaglano-kokosowy z dodatkiem siemienia lnianego, płatków migdałów, napoju kokosowego, cynamonu i imbiru.