Ewa Niepytalska

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z tuńczykiem i pomidorami to doskonały przepis dla zapracowanych. Da się go przygotować w kwadrans, a składniki tylko czekają w domowej spiżarni. Entuzjaści włoskiej kuchni znają tę recepturę pod nazwą spaghetti al tonno. Podstawową wersję sosu można urozmaicić kaparami, oliwkami, anchois lub płatkami chili. Smaczny i prosty tuńczyk z makaronem to danie na każdy dzień tygodnia.  

Składniki:

  • makaron spaghetti  250 g

  • cebula  100 g

  • pomidor  300 g

  • tuńczyk w oleju  170 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • tymianek  0.5 pęczka

  • parmezan  20 g

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

Makaron z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: odsączamy tuńczyka z zalewy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Tymianek obrywamy z gałązek. Pomidory sparzamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kostkę. 

  • Krok 2:

    Spaghetti: gotujemy al dente we wrzątku osolonym płaską łyżeczką soli, według czasu podanego na opakowaniu. Makaron powinien zmięknąć, ale pozostać sprężysty i jędrny. Odcedzamy go na durszlaku.    

  • Krok 3:

    Sos: na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy pomidory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż odparuje nadmiar wody. 

  • Krok 4:

    Makaron z tuńczykiem i pomidorami: dodajemy do sosu rybę i tymianek. Mieszamy. Łączymy z ugotowanym spaghetti. Przed podaniem dekorujemy parmezanem, gałązkami świeżych ziół i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

  • Inspiracją na przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami jest włoskie danie spaghetti al tonno. Żeby oddać hołd kuchni śródziemnomorskiej, warto używać autentycznych, aromatycznych składników. Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystajmy ventresca, czyli brzuszki tuńczyka. Przyda się także świeży, pachnący tymianek (może być też oregano lub bazylia) i twardy ser dojrzewający – parmezan, grana lub pecorino. 
  • Co dodać do tuńczyka z makaronem? Świetnie pasują tutaj soczyste, słodkie pomidory. Danie może też przyjąć postać in bianco. W towarzystwie ryby wystąpią wtedy tylko czosnek, cebula i świeże zioła. Co jeszcze pasuje do tuńczyka? Warto sięgnąć po takie dodatki jak kapary, oliwki, fileciki anchois i płatki chili.  
  • Zamiast spaghetti równie dobrze możemy wykorzystać inne kształty makaronu, na przykład kokardki (farfalle), rurki (penne), świderki (fusilli) lub muszelki (orecchiette).  
  • Jeśli uznamy, że makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest zbyt kwaskowy, możemy dodać do receptury łyżeczkę cukru. Poza sezonem letnim, kiedy w sklepach brakuje krajowych, świeżych warzyw, warto użyć produktu z puszki. Najlepiej, jeśli pomidory są już obrane (pelati) i pokrojone w kostkę. Zimą doskonale sprawdzi się też przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.  
  • Nie wylewajmy wody z gotowania spaghetti. Jest słona i pełna skrobi. Może się przydać do doprawienia i zagęszczenia sosu. Będzie wtedy łatwiej kleił się do makaronu.  
  • Prosty makaron z tuńczykiem i pomidorami (koktajlowymi, malinowymi, z puszki lub suszonymi), który i tak pełen jest smaku umami, wiele zyska, jeśli posypiemy go parmezanem. Można go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w cieniutkie plasterki. Przyda się do tego mandolina, nóż do trufli lub zwykła obieraczka do warzyw.  
  • Jaki sos do tuńczyka z puszki sprawdzi się najlepiej? Wyrazista w smaku ryba dobrze łączy się ze słodko-kwaśnymi pomidorami, ale można też przyrządzić sos serowy, czosnkowy lub musztardowy. Treściwe danie warto przełamać dodatkami w postaci zielonych warzyw, takich jak szpinak lub brokuł. Entuzjastom sycących, kremowych sosów na pewno przypadnie do gustu makaron z tuńczykiem, pomidorami i śmietaną kremówką.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne