Ciasto jogurtowe z rabarbarem to rewelacyjne połączenie słodkiego oraz kwaśnego smaku. Wypiek jest niesamowicie puszysty i wilgotny. Idealnie sprawdzi się na co dzień do popołudniowej kawy. Warto podać go również na specjalne okazje jako smaczny poczęstunek dla gości. Jeśli macie ochotę na prosty w wykonaniu, a jednocześnie wyśmienity deser, koniecznie zróbcie ciasto z rabarbarem.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jogurt, jajka oraz masło wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rabarbar: usuwamy liście, myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go na kawałki o grubości 1,5 cm.
Masło: przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, aż się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto: jogurt, jajka, cukier oraz masło przenosimy do dużej miski. Mieszamy składniki ze sobą. Następnie łączymy je z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać masę o jednolitej konsystencji.
Pieczenie: surowe ciasto wylewamy do tortownicy. Dekorujemy je kawałkami rabarbaru, a następnie wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Podanie: jogurtowe ciasto z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem.
Podobne przepisy: ciasto z rabarbaremPorady
- Ciasto jogurtowe z rabarbarem pięknie wygląda udekorowane świeżymi owocami np. truskawkami, jagodami, malinami. Warto polać je również lukrem. Żeby go zrobić, wystarczy połączyć cukier puder z niewielką ilością wody, bądź soku z cytryny.
- Masło bez problemu zastąpimy olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
- Wypiek rewelacyjnie smakuje z dodatkiem kruszonki. Przygotujemy ją na bazie masła, cukru oraz mąki. Składniki rozcieramy w palcach, aż powstaną małe grudki, którymi następnie posypujemy surowe ciasto.
- Wybierajmy świeży, dobrej jakości rabarbar. Cechuje się on pięknym czerwonym kolorem i neutralnym zapachem.
- Pod koniec pieczenia, warto sprawdzić, czy nasz wypiek jest gotowy. W takiej sytuacji wbijamy w ciasto drewniany patyczek – jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że należy wyłączyć piekarnik.
- Surowe ciasto możemy wzbogacić również o truskawki lub maliny. Owoce te wspaniale przełamią kwaśny smak rabarbaru.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast proszku do pieczenia, użyć sody oczyszczonej. Dodajemy jej nieco mniej, bo ok. 3 g.
- Jogurt, jajka oraz masło nie powinny być zimne. W związku z tym ważne jest, żeby wcześniej pozostawić je na przynajmniej godzinę w temperaturze pokojowej. W ten sposób będziemy mieć pewność, że ciasto upiecze się bez zakalca.
- Niezjedzony wypiek zawijamy w papier do pieczenia i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przez ok. 2-3 dni.
Komentarze