Sok z rabarbaru zagęszczony z cukrem i cytryną to świetny dodatek do lemoniady lub herbaty. Warto przyrządzić go w maju lub czerwcu, kiedy panuje sezon na te wyjątkowe łodyżki. Ponieważ zawiera sporo cukru, postoi w lodówce przez dobrych kilka tygodni. Można go zawekować, żeby cieszyć się smakiem lata także w chłodne, zimowe dni. Sprawdźcie, jak bez trudu przyrządzić syrop z rabarbaru.
Adobe Stock
Cytryna: myjemy ją i kroimy na pół. Wyciskamy z niej sok i przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu i pestek.
Rabarbar: myjemy i pozbawiamy liści oraz zgrubiałej końcówki. Łodygi kroimy w mniejsze kawałki, około 1–2 cm. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy. Dusimy przez 15 minut, żeby puściły sok.
Syrop: zawartość garnka przelewamy przez drobne sito do oddzielnego naczynia. Dobrze przecieramy pulpę, żeby odzyskać jak najwięcej soku. Łączymy go z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu przez 30 minut lub do momentu, kiedy sok z rabarbaru lekko zgęstnieje.
syropy, sok - zobacz inne inspiracjePorady
- Ilość cukru i czas gotowania syropu możemy ustalić według własnych preferencji. Jeśli chcemy mieć mocno zagęszczony, esencjonalny sok, powinniśmy go solidnie dosłodzić i podgrzewać przez długi czas, żeby go zredukować.
- Cytrynę możemy zastąpić innymi cytrusami, na przykład pomarańczą. Polecamy także połączenie soku z innymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny.
- Jeśli chcemy, żeby nasz napój miał więcej aromatu, możemy wzbogacić go nasionami wanilii. Warto przy okazji pomyśleć o przyrządzeniu własnej esencji waniliowej w domu, która przyda się także do różnorodnych wypieków.
- Ponieważ sok z rabarbaru zawiera sporo cukru, może stać w lodówce przez kila tygodni, pod warunkiem, że przelejemy go do wyparzonych słoiczków lub butelek i zabezpieczymy zakrętką lub korkiem. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas w spiżarce, dodatkowo zapasteryzujmy słoiki w kąpieli wodnej lub piekarniku.
- Świeże łodygi rabarbaru możemy zamrozić i w dowolnym momencie użyć do wypieków lub przyrządzenia soku. W tym celu kroimy je w mniejsze kawałki i blanszujemy, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy go i wkładamy do woreczków foliowych. Możemy go trzymać w zamrażarce przez 6 miesięcy.
- Alternatywą dla przechowywania syropu w słoiku lub w butelce jest jego zamrożenie. Sok z rabarbaru na zimę możemy przelać do tacki na kostki lodu. Otrzymamy dzięki temu gotową porcję, którą wystarczy wrzucić do szklanki i zalać wodą mineralną lub sodową, żeby otrzymać pyszny napój o smaku rabarbaru.
- Sokiem z naszego przepisu warto posłodzić herbatę lub kombuchę. Możemy go też rozcieńczyć z wodą i stworzyć orzeźwiającą lemoniadę na ciepłe dni.
- Syrop z rabarbaru świetnie nadaje się do alkoholowych drinków, takich jak tequila sunrise. W tym przypadku zastępujemy nim grenadynę.
- Zagęszczony sok rabarbarowy możemy wykorzystać do smoothie różnego rodzaju lub jako sos do deserów i posiłków na słodko, na przykład naleśników.
- Miłośnicy tego sezonowego warzywa powinni pamiętać, że w maju i w czerwcu nie ma lepszego napoju do obiadu niż kompot z rabarbaru. Robi się go podobnie jak sok lub syrop, ale zawiera mniej cukru i najlepiej pić go tuż po przyrządzeniu. Ciekawym pomysłem na alkoholowy napój z różowych łodyżek jest rabarbarówka. To jednak przepis dla cierpliwych. Zrobienie takiej nalewki zajmuje kilka tygodni.
- Jeśli przypadł wam do gustu nasz syrop z rabarbaru, wypróbujcie także syrop z kwiatów czarnego bzu lub syrop z sosny. Mają wiele nieocenionych właściwości zdrowotnych.
Komentarze