0 (0)
Sałatka król imprezy to warstwowe pyszności z chrupiącym dodatkiem. To właśnie chipsy tortilla ułożone na wierzchu serowo-majonezowej kołderki tworzą tytułową koronę króla w tym przepisie. Sałatka jest sycąca za sprawą mięsa, a jednocześnie wartościowa, dzięki zawartości różnych warzyw. Sałatkę król imprezy można podać dodatkowo z pieczywem albo solo. Jedno jest pewne - to król imprezy i gwarancja udanego spotkania przy stole.
mięso mielone wołowe 250 g
pieczarki 250 g
czerwona cebula 1 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe
sałata lodowa 4 liście
pomidor 2 szt.
ser żółty 150 g
kukurydza konserwowa 140 g
fasola czerwona 140 g
jogurt naturalny 200 g
majonez 100 g
chipsy tortilla 50 g
słodka papryka 3 g
papryka ostra 3 g
oregano 3 g
masło klarowane 5 g
olej 10 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Smażenie: czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy na oleju na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami.
Litwiniuk Magdalena
Przed końcem smażenia: dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.
Litwiniuk Magdalena
Pieczarki: kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle.
Litwiniuk Magdalena
Pozostałe składniki: pomidory kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Litwiniuk Magdalena
Sos: jogurt naturalny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warstwy: w szklanej salaterce układamy kolejno: sałatkę, pomidory, przestudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy. Wlewamy sos, posypujemy startym serem.
Wierzch: na koniec układamy z chipsów na brzegu miski koronę, a resztę kruszymy i posypujemy nimi ostatnią warstwę sera. Sałatkę król imprezy wstawiamy do lodówki przed podaniem na minimum 3 godziny.
Litwiniuk Magdalena