Sałatka gajowego to treściwa, pełna grzybowego aromatu potrawa z marynowanych pieczarek, kurczaka i jajek, którą ożywiają dodatki z kukurydzy, papryki oraz cebuli. Zatopiona w pysznym, kremowym majonezowo-śmietanowym sosie stanowi idealną alternatywę dla znanej i popularnej sałatki jarzynowej. Sałatka gajowego sprawdzi się na każdym przyjęciu – zarówno tradycyjnym, rodzinnym spotkaniu, jak i młodzieżowej domówce ze szwedzkim stołem.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Kurczak: myjemy dwa filety pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju na patelni.
Jajka: 4 sztuki wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy 5 minut (licząc od momentu zagotowania). Potem studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.
Pieczarki: marynowane grzybki wyjmujemy ze słoika, kroimy na mniejsze kawałeczki.
Warzywa: obieramy z łusek cebulę i razem z papryką kroimy w kosteczkę.
Sałatka gajowego: do miski wsypujemy kurczaka, jajko, warzywa i grzybki i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany oraz soli i pieprzu. Podajemy z chlebem lub grzankami.
Komentarze