Sałatka gajowego

Sałatka gajowego to treściwa, pełna grzybowego aromatu potrawa z marynowanych pieczarek, kurczaka i jajek, którą ożywiają dodatki z kukurydzy, papryki oraz cebuli. Zatopiona w pysznym, kremowym majonezowo-śmietanowym sosie stanowi idealną alternatywę dla znanej i popularnej sałatki jarzynowej. Sałatka gajowego sprawdzi się na każdym przyjęciu – zarówno tradycyjnym, rodzinnym spotkaniu, jak i młodzieżowej domówce ze szwedzkim stołem.

dodany przez: Dominika Wilk

sałatka z kurczakiem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sałatka gajowego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kurczak: myjemy dwa filety pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju na patelni.

  • 2.

    Jajka: 4 sztuki wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy 5 minut (licząc od momentu zagotowania). Potem studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.

  • 3.

    Pieczarki: marynowane grzybki wyjmujemy ze słoika, kroimy na mniejsze kawałeczki.

  • 4.

    Warzywa: obieramy z łusek cebulę i razem z papryką kroimy w kosteczkę.

  • 5.

    Sałatka gajowego: do miski wsypujemy kurczaka, jajko, warzywa i grzybki i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany oraz soli i pieprzu. Podajemy z chlebem lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy