Zupa porowa z awokado i parmezanem

Awokado dodaje zupom delikatności i sprawia, że są aksamitnie kremowe. W zestawieniu z porem i charkaternym parmezanem robi robotę!

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 dag pokrojonego pora (może być z zieloną częścią)
  • 5–6 średniej wielkości ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • małe dojrzałe awokado
  • 10 dag sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • garść listków młodej szałwii

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy gałkę muszkatołową, mieszamy, dokładamy kawałki pora. Dusimy przez 1–2 min, na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ziemniaki, przemieszujemy kilka razy, po czym zalewamy wodą – taką ilością, aby sięgała kilka centymetrów ponad warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.
  2. odławiamy 2 chochle ugotowanych warzyw, miksu- jemy blenderem ze śmietaną, wlewamy z powrotem do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. przed podaniem wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę awokado, posypujemy utartym parmezanem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny (jeśli lubimy). na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami szałwii (można je też też usmażyć w całości, z obu stron, na odrobinie masła, i takimi udekorować zupę).
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Jeśli chcemy, aby ciemniejsza część porów zachowała w zupie piękny zielony kolor, należy zaraz po pokrojeniu  zalać je wrzątkiem, gotować przez minutę, odcedzić, przelać lodowatą wodą i dodać do zupy już rozlanej do talerzy.

Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

obiad awokado zupa por parmezan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze