Zupa porowa z awokado i parmezanem

Ocena:

4.47 (200)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Awokado dodaje zupom delikatności i sprawia, że są aksamitnie kremowe. W zestawieniu z porem i charakternym parmezanem robi robotę!

Składniki:

  • łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 dag pokrojonego pora (może być z zieloną częścią)
  • 5–6 średniej wielkości ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • małe dojrzałe awokado
  • 10 dag sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • garść listków młodej szałwii

Zupa porowa z awokado i parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzewamy masło
  • wsypujemy gałkę muszkatołową
  • mieszamy
  • dokładamy kawałki pora. Dusimy przez 1–2 min
  • na niedużym ogniu
  • mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ziemniaki
  • przemieszujemy kilka razy
  • po czym zalewamy wodą – taką ilością
  • aby sięgała kilka centymetrów ponad warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu
  • aż ziemniaki będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • odławiamy 2 chochle ugotowanych warzyw
  • miksu- jemy blenderem ze śmietaną
  • wlewamy z powrotem do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. przed podaniem wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę awokado
  • posypujemy utartym parmezanem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny (jeśli lubimy). na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami szałwii (można je też też usmażyć w całości
  • z obu stron
  • na odrobinie masła
  • i takimi udekorować zupę).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Jeśli chcemy, aby ciemniejsza część porów zachowała w zupie piękny zielony kolor, należy zaraz po pokrojeniu  zalać je wrzątkiem, gotować przez minutę, odcedzić, przelać lodowatą wodą i dodać do zupy już rozlanej do talerzy.

Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne