Simonetta Zieger

Brukselka zapiekana z mięsem mielonym

Ocena:

5 (1)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Brukselka zapiekana z mięsem mielonym i ziemniakami to sycąca, wysokobiałkowa mieszanka warzyw i chudej wołowiny. Całość posypana jest odtłuszczonym serem żółtym (typu gouda lub cheddar) i udekorowana świeżą natką pietruszki. Mięso dusi się wcześniej w aromatycznym bulionie i mleku, a warzywa wystarczy podgotować w osolonej wodzie. Zapiekanka z brukselką przypadnie do gustu osobom na diecie oraz miłośnikom szybkich i pożywnych dań jednogarnkowych. 

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • brukselka  800 g

  • ziemniaki  900 g

  • sól  3 g

  • masło  1 łyżka stołowa

  • mięso mielone wołowe  200 g

  • mąka pszenna  1 łyżka stołowa

  • mleko  200 ml

  • bulion warzywny  300 ml

  • pieprz  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • ser żółty  80 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Brukselka zapiekana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy i drobno siekamy cebulę. Oczyszczamy brukselkę – w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne zwiędłe liście i skracamy łodygi. Nacinamy głąby u podstawy na krzyż. Dzięki temu trzonki szybciej zmiękną podczas gotowania. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

  • Krok 2:

    Gotowanie warzyw: wrzucamy plastry ziemniaków i brukselkę do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy.

  • Krok 3:

    Mięso: w międzyczasie rozgrzewamy masło na patelni i podsmaży na nim mieloną wołowinę razem z cebulą. Oprószamy ją mąką i zalewamy mlekiem (1,5%) oraz bulionem warzywnym. Całość krótko gotujemy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Krok 4:

    Zapiekanka z brukselką: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra/dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy naczynie żaroodporne o wymiarach około 20x30 cm. Umieszczamy w nim ziemniaki i brukselkę. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy sos z mięsem mielonym. Na koniec posypujemy zapiekankę tartym żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu (maks. 20%). Pieczemy na środkowej półce przez około 30–35 minut.

  • Krok 5:

    Podanie: w międzyczasie opłukujemy natkę pietruszki, osuszamy ją i siekamy. Kiedy brukselka zapiekana z mięsem mielonym zarumieni się w piekarniku, wyjmujemy ją i posypujemy przygotowanymi listkami. Podajemy od razu.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/rosenkohlauflauf-mit-hackfleisch-soo-einfach-wuerzig

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne