Brukselka zapiekana z mięsem mielonym i ziemniakami to sycąca, wysokobiałkowa mieszanka warzyw i chudej wołowiny. Całość posypana jest odtłuszczonym serem żółtym (typu gouda lub cheddar) i udekorowana świeżą natką pietruszki. Mięso dusi się wcześniej w aromatycznym bulionie i mleku, a warzywa wystarczy podgotować w osolonej wodzie. Zapiekanka z brukselką przypadnie do gustu osobom na diecie oraz miłośnikom szybkich i pożywnych dań jednogarnkowych.
Hans Gerlach
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: obieramy i drobno siekamy cebulę. Oczyszczamy brukselkę – w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne zwiędłe liście i skracamy łodygi. Nacinamy głąby u podstawy na krzyż. Dzięki temu trzonki szybciej zmiękną podczas gotowania. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Gotowanie warzyw: wrzucamy plastry ziemniaków i brukselkę do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy.
Mięso: w międzyczasie rozgrzewamy masło na patelni i podsmaży na nim mieloną wołowinę razem z cebulą. Oprószamy ją mąką i zalewamy mlekiem (1,5%) oraz bulionem warzywnym. Całość krótko gotujemy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekanka z brukselką: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra/dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy naczynie żaroodporne o wymiarach około 20x30 cm. Umieszczamy w nim ziemniaki i brukselkę. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy sos z mięsem mielonym. Na koniec posypujemy zapiekankę tartym żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu (maks. 20%). Pieczemy na środkowej półce przez około 30–35 minut.
Podanie: w międzyczasie opłukujemy natkę pietruszki, osuszamy ją i siekamy. Kiedy brukselka zapiekana z mięsem mielonym zarumieni się w piekarniku, wyjmujemy ją i posypujemy przygotowanymi listkami. Podajemy od razu.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/rosenkohlauflauf-mit-hackfleisch-soo-einfach-wuerzig
Kalorie: 620
Węglowodany: 68
Tłuszcz: 23
Błonnik: 12
Białko: 32
Tłuszcz nasycony: 11
Cukier: 8
Komentarze