Good Food team

Strudel dyniowo-pekanowy

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 55 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Strudel dyniowo-pekanowy z dodatkiem syropu klonowego, wykonany z ciasta filo, to niezwykle pyszny i ekspresowy w wykonaniu deser. Kiedy wyjmujemy go  z piekarnika, jego orzechowo-migdałowy zapach aż drażni nasze nozdrza i powoduje, że mamy ochotę natychmiast oderwać kawałek tego przysmaku. Strudel dyniowy serwowany ze śmietaną jest ciekawą alternatywą dla szarlotki podawanej na ciepło. Bije ją jednak na głowę, jeśli chodzi o smak i konsystencję. 

Składniki:

  • masło  85 g

  • orzechy pekan  100 g

  • syrop klonowy  30 g

  • dynia  1 kg

  • cukier  140 g

  • migdały  100 g

  • bułka tarta  100 g

  • jajka kurze  1 szt.

  • cynamon  3 g

  • ciasto filo  1 szt.

  • śmietana  200 g

Strudel dyniowo-pekanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy w większe kawałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego dynię. Pieczemy warzywo do miękkości (jeśli kawałki są mniejsze, będzie to 30 minut, jeśli podzielimy ją na duże cząstki - 45 minut). Wyjmujemy dynię z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Blendowanie: wkładamy dynię do garnka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski i wsypujemy tam: cukier, migdały, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

  • Krok 3:

    Ciasto filo: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. Roztapiamy masło w rondelku. Arkusz ciasta filo rozwijamy na blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami pekan. Tak robimy z każdą kolejną warstwą filo (musi być 6 warstw), kładąc ją na sobie. Nakładamy nadzienie dyniowe wzdłuż jednej dłuższej krawędzi ciasta na kształt długiej kłody, pozostawiając 2,5 cm odstępu od obu końców.  Podwijamy końce, a następnie ostrożnie zwijamy strudel i smarujemy brzegi jajkiem, aby się zlepiły.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto filo przekładamy na blachę do pieczenia, zamkniętą stroną do dołu. Smarujemy  jajkiem, skrapiamy resztkami masła i posypujemy resztkami orzechów pekan i  cukrem. Pieczemy przez 40 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstawiamy  do wystygnięcia na przynajmniej  10 minut. Następnie podajemy z syropem klonowym i śmietaną (może być ze sklepu, gotowa).

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-pecan-strudel

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne