Strudel dyniowo-pekanowy

Strudel dyniowo-pekanowy z dodatkiem syropu klonowego, wykonany z ciasta filo, to niezwykle pyszny i ekspresowy w wykonaniu deser. Kiedy wyjmujemy go  z piekarnika, jego orzechowo-migdałowy zapach aż drażni nasze nozdrza i powoduje, że mamy ochotę natychmiast oderwać kawałek tego przysmaku. Strudel dyniowy serwowany ze śmietaną jest ciekawą alternatywą dla szarlotki podawanej na ciepło. Bije ją jednak na głowę, jeśli chodzi o smak i konsystencję. 

dodany przez: Good Food team

ciasta

Czas przygotowania:
1godz. 55min.
Kalorie:
609 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Strudel dyniowo-pekanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy w większe kawałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego dynię. Pieczemy warzywo do miękkości (jeśli kawałki są mniejsze, będzie to 30 minut, jeśli podzielimy ją na duże cząstki - 45 minut). Wyjmujemy dynię z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Blendowanie: wkładamy dynię do garnka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski i wsypujemy tam: cukier, migdały, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

  • 3.

    Ciasto filo: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. Roztapiamy masło w rondelku. Arkusz ciasta filo rozwijamy na blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami pekan. Tak robimy z każdą kolejną warstwą filo (musi być 6 warstw), kładąc ją na sobie. Nakładamy nadzienie dyniowe wzdłuż jednej dłuższej krawędzi ciasta na kształt długiej kłody, pozostawiając 2,5 cm odstępu od obu końców.  Podwijamy końce, a następnie ostrożnie zwijamy strudel i smarujemy brzegi jajkiem, aby się zlepiły.

  • 4.

    Pieczenie: ciasto filo przekładamy na blachę do pieczenia, zamkniętą stroną do dołu. Smarujemy  jajkiem, skrapiamy resztkami masła i posypujemy resztkami orzechów pekan i  cukrem. Pieczemy przez 40 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstawiamy  do wystygnięcia na przynajmniej  10 minut. Następnie podajemy z syropem klonowym i śmietaną (może być ze sklepu, gotowa).

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-pecan-strudel

Kalorie: 609

Węglowodany: 61

Tłuszcz: 36

Błonnik: 6

Białko: 12

Tłuszcz nasycony: 10

Cukier: 32

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy