Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką

A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
16 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 dag mąki tortowej
  • 7 dag mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta oczyszczonej sody
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej, suszonej papryki
  • 2 jajka
  • 100–120 ml maślanki
  • 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • pęczek drobnego szczypioru
  • 3 dag sera cheddar startego na drobnych oczkach
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę. Jajka lekko ubijamy, razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto.
  2. Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę, drobno siekany szczypiorek i starty cheddar, mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta, wpuszczamy do frytury, smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Zaskakujący smakowo może być dodatek drobnych kostek świeżego ananasa, startego imbiru i kolendry zamiast szczypioru. W wersji rybnej można sobie pozwolić na kawałek łososia surowego przepuszczonego przez maszynkę do mięsa, otartą skórkę z cytryny i posiekane zielone oliwki. Jako dip polecam naturalny serek wymieszany z łyżeczką soku buraczanego, łyżeczką tartego chrzanu, pęczkiem posiekanego kopru i sokiem cytrynowym.

przekąska Pączki szynka pączki wytrawne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy