Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką

A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.

pączkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • 6 dag mąki tortowej
  • 7 dag mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta oczyszczonej sody
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej
  • suszonej papryki
  • 2 jajka
  • 100–120 ml maślanki
  • 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • pęczek drobnego szczypioru
  • 3 dag sera cheddar startego na drobnych oczkach
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przesiewamy pszenną mąkę do miski
  • dodajemy mąkę kukurydzianą
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • sodę oczyszczoną
  • świeżo mielony pieprz
  • gałkę muszkatołową
  • paprykę. Jajka lekko ubijamy
  • razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie
  • wilgotne ciasto.
  • Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę
  • drobno siekany szczypiorek i starty cheddar
  • mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta
  • wpuszczamy do frytury
  • smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Zaskakujący smakowo może być dodatek drobnych kostek świeżego ananasa, startego imbiru i kolendry zamiast szczypioru. W wersji rybnej można sobie pozwolić na kawałek łososia surowego przepuszczonego przez maszynkę do mięsa, otartą skórkę z cytryny i posiekane zielone oliwki. Jako dip polecam naturalny serek wymieszany z łyżeczką soku buraczanego, łyżeczką tartego chrzanu, pęczkiem posiekanego kopru i sokiem cytrynowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy