REKLAMA

Chleb na maślance

Najlepszy chleb na maślance - wyrośnięty, puszysty i prosty do przygotowania. Dlaczego warto zrobić chleb z maślanką? To naturalnie pyszne domowe pieczywo. Jego przygotowanie jest proste, a smak naprawdę zachwyca. Takie pieczywo smakuje jeszcze lepiej niż to kupne w sklepie, a oprócz tego mamy pewność co do jego składu Zobacz jak zrobić pyszny chleb na maślance jak z najlepszej piekarni!. Przepis na poniższy chleb na maślance pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 5/2018 - najnowszy numer magazynu w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • przesiewanie mąki 1.

    Jak zrobić pyszny chleb na maślance? Zaczynamy od przesiania na stolnicę mąki i sody. Następnie dodajemy sól i wlewamy maślankę. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. 

  • chleb z maślanką 2.

    Gotowe i wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Dokładnie wyrównujemy wierzch. Keksówkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy gotowy chleb na maślance i studzimy go na kratce kuchennej. Nasz wypiek powinien mieć złocistą i chrupiącą skórkę.

Porady

  • Jeśli chleb ma być wytrawny, do ciasta możemy dodać na przykład 1-2 łyżeczki papryczki chili w płatkach. Smacznym urozmaiceniem będą również pokrojone w półplasterki czarne i zielone oliwki.
     
  • Wierzch naszego chleba na maślance możemy posypać ulubionymi ziarnami. Doskonale sprawdzi się tu sezam, słonecznik lub siemię lniane.
     
  • Chleb na maślance możemy przygotować również z mieszanki mąki pszennej i żytniej.
     
  • Gadżetem, który z pewnością jest przydatny do przygotowania domowego chleba, jest wypiekacz do pieczywa.

Chleb na maślance – z czym podawać?

Chleb na maślance to pyszny wypiek, który można serwować z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakuje z serem lub szynką, a także z domowymi powidłami. Możemy również podawać go wraz z domowej roboty pastą kanapkową. Chleb na maślance sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. To również świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
 

Notka redakcyjna

Chleb drożdżowy na maślance

Domowy chleb na maślance można przygotować na kilka sposobów. Popularnym przepisem jest również chleb na maślance z dodatkiem drożdży. Będziemy potrzebowali 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 325 ml maślanki, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 100 ml letniej wody. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże mieszamy z wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na kwadrans. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, maślankę i zaczyn. Całość miksujemy lub wyrabiamy rękoma. Gdy ciasto jest już odpowiednio wyrobione, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni i umieszczamy w nim keksówkę. Chleb drożdżowy na maślance pieczemy przez 45 minut. Takie pieczywo jest jeszcze bardziej puszyste. Warto spróbować różnych przepisów na ten wypiek. 

Chleb bez mąki? To możliwe!

Chleb bez mąki to przepis dla wszystkich tych, którzy z różnych powodów zrezygnowali z jedzenia mąki lub muszą wykluczyć ją ze swojej diety ze względu na nietolerancję glutenu. Mogą go jeść również osoby będące na diecie roślinnej. Jeśli nie z mąki, to z czego będzie składał się taki bezglutenowy chleb? Z ziaren! To bardzo zdrowa wersja pieczywa. Przygotowanie go jest proste, a sam chleb jest bardzo smaczny! Nie będziemy potrzebowali również zakwasu ani drożdży. Co więc musimy przygotować? 135 g słonecznika, 90 g siemienia lnianego, 65 g orzechów laskowych, 145 g płatków owsianych, 2 łyżki nasion chia, 4 łyżki babki płesznik, 1 łyżeczkę soli morskiej, 1 łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 350 ml wody. Przygotowanie chleba z ziaren jest bardzo proste. Wystarczy, że umieścimy wszystkie suche składniki w sylikonowej formie i przemieszamy je. Mokre składniki, czyli olej kokosowy, syrop klonowy i wodę łączymy razem do powstania jednolitej emulsji. Dodajemy ją do suchych składników i dokładnie mieszamy. Nasiona powinny być wilgotne. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę wody. Formę ze składnikami umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i umieszczamy w nim przygotowaną wcześniej formę ze składnikami. Chleb bez mąki pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z formy i umieszczamy w piekarniku do góry dnem. Pieczemy przez kolejne 30-40 minut. Chleb z ziaren kroimy dopiero gdy wystygnie. W przeciwnym razie może się nam kruszyć. Taki chleb z ziaren to samo zdrowie. Ten wypiek jest bardzo sycący i pyszny. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy