Red velvet ciasto

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 10 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Red velvet ciasto to zdecydowanie więcej niż tylko wypiek zabarwiony na intensywny czerwony kolor. Aksamitne ciasto w tym wyjątkowym torcie łączy w sobie nuty maślane i kakaowe z lekko kwaskowym posmakiem maślanki. Tort red velvet  to amerykański klasyk wśród wypieków. Ze względu na swoją barwę świetnie sprawdzi się jako deser świąteczny, jednakże jego smak jest na tyle uniwersalny, że można go upiec na dowolną okazję. 

Składniki:

  • cukier  180 g

  • masło  150 g

  • sól  1 szczypta

  • jajka  3 szt.

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • kakao  5 g

  • maślanka  150 g

  • barwnik spożywczy  10 g

Red velvet ciasto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).  

  • Krok 2:

    Ciasto: 150 g miękkiego masła ubijamy z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masła dodajemy naprzemiennie po odrobinie mąki i maślanki, miksując cały czas. Na koniec do ciasta dodajemy czerwony barwnik spożywczy, łączymy, do momentu równego rozprowadzenia barwnika.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto przelewamy do formy i wygładzamy. Pieczemy przez około 40 minut, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

  • Krok 4:

    Krem: cukier i resztę masła ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce stołowej serka śmietankowego, cały czas mieszając. Dodajemy 15 ml soku z cytryny (1 łyżka stołowa), mieszamy dokładnie i odstawiamy krem. 

  • Krok 5:

    Łączenie warstw: schłodzone red velvet ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy poziomo na dwie części. Połowę kremu rozprowadzamy na dolnej warstwie. Kładziemy drugą warstwę ciasta i rozprowadzamy na niej pozostały krem. Wstawiamy do lodówki.

Porady

  • Idealna tortownica do czerwonego tortu będzie okrągła o średnicy około 20 cm. 
  • Maślankę w przepisie na ciasto red velvet możemy zastąpić jogurtem
  • Przed ułożeniem kremu śmietankowo-cytrynowego, można schłodzić go w lodówce. Zabieg ten sprawi, że konsystencja kremu będzie bardziej zwarta i nie będzie on wypływał spomiędzy warstw ciasta. 
  • Red velvet tort można zaserwować posypany pudrem z liofilizowanych malin.
  • Tort należy przechowywać w lodówce ze względu na możliwość rozpuszczenia się kremu. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne