Tarta tatin z malinami i jeżynami

Ciasto doskonałe na lato - maliny i jeżyny moglibyśmy jeść garściami. A w cieście smakują naprawdę wybornie!

Ciastaciasto z owocamitarty

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 152 głosów)

Składniki:

  • 35 dag świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 35 dag świeżych lub mrożonych malin
  • 30 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 6 dag drobno mielonych migdałów
  • 20 dag masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 3–4 łyżki miodu
  • tłuszcz do form

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie małe tortownice o dość wysokich bokach natłuszczamy i wylepiamy pergaminem. Na dnie jednej ciasno układamy jeżyny, a w drugiej maliny. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i pastą waniliową przez 8–10 min, aż masa stanie się jasna i kremowa. Kolejno dodajemy jajka, jedno po drugim, dalej miksując.
  • Obniżając obroty miksera, dodajemy suche składniki w trzech rzutach, dolewając po trochu maślanki. Po każdym dodaniu ubijamy, aż się wszystko połączy. Ciasto dzielimy na pół. Wylewamy na owoce do obu tortownic. Wygładzamy i pieczemy przez 45–60 min, aż wbity patyczek wyjdzie czysty. Po upieczeniu pozostawiamy ciasta w formach do ostudzenia w temperaturze pokojowej przez 2 godz. Odwracamy ciasta na talerze i zdejmujemy formy. Owocowe wierzchy skrapiamy miodem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też przepis: Tarta czekoladowa z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy