Tarta tatin z malinami i jeżynami to idealny deser na lato. To ciasto pochodzi z kuchni francuskiej, ale dzięki wybornemu smakowi i ciekawej formie zdobyło już popularność na całym świecie. Tarta odwrócona do góry nogami od razu przyciąga uwagę i zachwyca każdego już od pierwszego kęsa. Jak zrobić tartę tatin? Zobaczcie nasz prosty przepis, który uda się każdemu!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.51 z 152 głosów)
Tarta tatin: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie małe tortownice o dość wysokich bokach natłuszczamy i wylepiamy pergaminem. Na dnie jednej ciasno układamy jeżyny, a w drugiej maliny. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i pastą waniliową przez 8–10 min, aż masa stanie się jasna i kremowa. Kolejno dodajemy jajka, jedno po drugim, dalej miksując. Obniżając obroty miksera, dodajemy suche składniki w trzech rzutach, dolewając po trochu maślanki. Po każdym dodaniu ubijamy, aż się wszystko połączy.
Pieczenie: Ciasto dzielimy na pół. Wylewamy na owoce do obu tortownic. Wygładzamy i pieczemy przez 45–60 min, aż wbity patyczek wyjdzie czysty. Po upieczeniu tarta tatin powinna pozostać w formach do ostudzenia w temperaturze pokojowej przez 2 godz. Po tym czasie odwracamy ciasta na talerze i zdejmujemy formy. Owocowe wierzchy skrapiamy miodem.
Porady
- Ciasto na tartę tatin powinno się wyrabiać możliwie najkrócej, gdyż kontakt z ciepłem dłoni sprawi, że będzie ono mniej kruche. Najlepiej więc wstępnie posiekać składniki nożem, a na koniec tylko przez chwilę zagnieść. Gotowe ciasto kruche należy chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
- Tarta tatin może być też upieczona na tej samej patelni, na której karmelizowaliśmy jabłka. Musi być to jednak patelnia z żeliwną rączką lub z opcją odpięcia uchwytu.
- Francuska tarta tatin może być również przygotowana w formie małych tartaletek na jedną porcję. Przyrządzamy ją wtedy z tego samego przepisu, dzieląc owoce i ciasto na kilka małych kokilek lub foremek.
- Aby wyjąć tartę tatin najlepiej przykryć formę płaskim talerzem lub paterą, a następnie szybkim i zdecydowanym ruchem odwrócić formę do góry nogami wprost na talerz. Ciasto powinno łatwo odejść od brzegów i zachować swój kształt.
Zobacz też przepis na klasyczną tartę tatin.
Oryginalna francuska tarta tatin powstała w 1898 roku w wyniku zwykłej pomyłki. Pani Tatin, gospodyni hotelu i restauracji, przygotowując jak zwykle szarlotkę, przez przypadek pomyliła kolejność i wyłożyła formę jabłkami, które przykryła ciastem. Efekt okazał się tak dobry, że od tej pory powtarzano ten przepis i szybko stał się on ulubieńcem Francuzów. Od tej pory nieprzerwanie do dziś wypiek ten cieszy się ogromną popularnością i jest jednym z najpopularniejszych słodkich symboli kuchni francuskiej.
Jak zrobić tartę tatin? Choć to ciasto wygląda niezwykle elegancko, to proces przygotowania jest banalnie prosty. Tradycyjny przepis na tartę tatin składa się z klasycznego ciasta kruchego oraz jabłek smażonych w karmelu. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche mieszając żółtka oraz mąkę, masło i cukier w proporcji 3:2:1, czyli na 300 mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. Zagniecione ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, a w tym czasie karmelizujemy jabłka w cukrze z masłem. Jabłka wraz z karmelowym sosem przelewamy do foremki i przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Całość zapiekamy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
W szybszej wersji, tartę tatin można przyrządzić na gotowym cieście francuskim. Wystarczy wtedy skarmelizować jabłka i przykryć je płatem mrożonego ciasta ze sklepu. Taka tarta tatin z ciastem francuskim jest równie pyszna, a jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, więc będzie to świetny wybór kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście.
Tarta tatin z malinami i jeżynami to tylko jedna z wielu możliwości. Ten sam przepis warto przygotowywać również z innymi owocami. Najpopularniejsza jest klasyczna tarta tatin z jabłkami oraz tarta tatin z gruszkami, ale pysznie smakuje również tarta tatin z rabarbarem, śliwkami czy z morelami.
Oprócz eksperymentowania z owocami, można również podmieniać dodatki. Tarta tatin doskonale smakuje z przeróżnymi orzechami, zarówno włoskimi, laskowymi, jak i migdałami, pistacjami czy kokosem. Oprócz tego, warto dodawać do niej przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą jej rozkoszny aromat. Najlepiej sprawdzi się tu wanilia (zarówno ziarenka prosto z laski, jak i pasta, esencja czy aromat waniliowy), cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa.
Tarta tatin najlepiej smakuje podana na ciepło, jednak równie pyszna będzie po ostygnięciu lub nawet na kolejny dzień. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie gałki lodów waniliowych czy śmietankowych. Można też zaserwować ją z kleksem bitej śmietany lub creme fraiche. Mniej tradycyjnym, ale równie pysznym pomysłem będzie polewa kakaowa lub po prostu czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
Komentarze