Kukurydza konserwowa - przepisy

76 przepisów

Kukurydza konserwowa to produkt, który każdy z nas ma w swojej domowej spiżarni. Przydaje się zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Kukurydza konserwowa to coś, co dodane nawet do zwykłego dania, sprawi, że potrawa będzie ciekawsza. Najpopularniejszym daniem z dodatkiem kukurydzy jest sałatka. Kukurydza konserwowa doskonale sprawdzi się zarówno w klasycznej sałatce z tuńczykiem, jak i w sałatkach z dodatkiem zielonych sałat i warzyw. Kukurydza konserwowa jest też nieodłącznym elementem dań kuchni meksykańskiej. W duecie z czerwoną fasolą pasuje do tortilli, nachosów czy zup. Z kukurydzy zrobimy też apetyczne placki, zupę krem lub pizzę.

Przepisy w kolekcji Kukurydza konserwowa - przepisy

Kukurydza konserwowa – smaczna i zdrowa
W żółtych ziarenkach kryje się wiele cennych składników odżywczych. Kukurydza konserwowa to bogate źródło białka, witamin z grupy B i błonnika. Ziarna kukurydzy można wysuszyć i zmielić na zdrową mąkę – to opcja także dla osób, które nie jedzą glutenu.
Kukurydza konserwowa zwykle dostępna jest w poręcznych puszkach – można nawet znaleźć takie na raz, idealne do jednej porcji sałatki. Kukurydza konserwowa pojawia się także w słoikach. Przed dodaniem żółtych ziarenek do dania warto pamiętać o ich odcedzeniu – nie chcemy przecież, żeby nasza sałatka była zbyt mokra.