www.bbcgoodfood.com
5 (4)
Czekoladowy mazurek na biszkopcie to delikatniejsza wersja tego wielkanocnego ciasta na tradycyjnym, kruchym spodzie. Połączenie puszystego jak chmurka kakaowego biszkoptu z maślanym i mocno czekoladowym kremem sprawia, że każdy z chęcią sięgnie po dokładkę. Wystarczy udekorować go pokruszonymi ciasteczkami albo bakaliami i mamy idealny czekoladowy mazurek biszkoptowy.
masło 100 g
soda oczyszczona 5 g
kakao 30 g
mleko 150 ml
jajka 2 szt.
cukier trzcinowy 165 g
olej słonecznikowy 150 ml
mąka 165 g
proszek do pieczenia 5 g
czekolada mleczna 150 g
cukier puder 100 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i głębokości minimum 5 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do suchej i czystej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i krótko mieszamy składniki.
Do drugiej miski wsypujemy cukier, wlewamy olej i mleko, wbijamy jajka i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy (możemy zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrośnięte (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe). Gotowy biszkopt przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
100 g mlecznej czekolady (możemy też użyć deserowej) łamiemy na małe kosteczki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Resztę czekolady siekamy.
W tym czasie masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę, wciąż miksując, aż masa będzie gładka i jednolita.
Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta, tworząc nieregularną powierzchnię, na końcu posypujemy posiekaną czekoladą. Czekoladowy mazurek na biszkopcie warto udekorować również jadalnymi wielkanocnymi jajeczkami. Świetnie sprawdzą się też bakalie i pokruszone herbatniki.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easter-traybake