Anna Glover

Czekoladowy mazurek na biszkopcie

Ocena:

5 (4)

  • 55 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Czekoladowy mazurek na biszkopcie to delikatniejsza wersja tego wielkanocnego ciasta na tradycyjnym, kruchym spodzie. Połączenie puszystego jak chmurka kakaowego biszkoptu z maślanym i mocno czekoladowym kremem sprawia, że każdy z chęcią sięgnie po dokładkę. Wystarczy udekorować go pokruszonymi ciasteczkami albo bakaliami i mamy idealny czekoladowy mazurek biszkoptowy.

Składniki:

  • masło  100 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • kakao  30 g

  • mleko  150 ml

  • jajka  2 szt.

  • cukier trzcinowy  165 g

  • olej słonecznikowy  150 ml

  • mąka  165 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • czekolada mleczna  150 g

  • cukier puder  100 g

Czekoladowy mazurek na biszkopcie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i głębokości minimum 5 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Do suchej i czystej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i krótko mieszamy składniki.

  • Krok 3:

    Do drugiej miski wsypujemy cukier, wlewamy olej i mleko, wbijamy jajka i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy (możemy zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia  składników.

  • Krok 4:

    Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrośnięte (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe). Gotowy biszkopt przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 5:

    100 g mlecznej czekolady (możemy też użyć deserowej) łamiemy na małe kosteczki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Resztę czekolady siekamy.

  • Krok 6:

    W tym czasie masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę, wciąż miksując, aż masa będzie gładka i jednolita.

  • Krok 7:

    Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta, tworząc nieregularną powierzchnię, na końcu posypujemy posiekaną czekoladą. Czekoladowy mazurek na biszkopcie warto udekorować również jadalnymi wielkanocnymi jajeczkami. Świetnie sprawdzą się też bakalie i pokruszone herbatniki.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easter-traybake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne