Przepis na jabłecznik

80 przepisów

Jabłecznik, nazywany również zamiennie szarlotką (choć nie zawsze słusznie), to pyszne ciasto z orzeźwiającymi owocami, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Odpowiednikiem naszego jabłecznika jest amerykańskie apple pie czy austriacki strudel, a także wiele innych ciast nadziewanych lokalnymi odmianami jabłek. Jabłecznik musi mieć na liście składników jabłka - odmiana zależy od konkretnego przepisu. Sprawdźcie poniżej przepisy na jabłecznik i praktyczne podpowiedzi, jak zrobić to ciasto.

Przepisy na jabłecznik

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 65 min.
Szybki jabłecznik

Proste i dobre ciasto z jabłkami.

aga30

Szybki jabłecznik

Inne z kolekcji: ciasto z jabłkami

Jabłecznik

Jabłecznik jest jednym z najbardziej cenionych przez Polaków ciast. Swoje powodzenie zawdzięcza z pewnością winnemu smakowi owoców połączonemu ze słodyczą ciasta, a także wilgotnej strukturze oraz konsystencji, która jest po prostu przyjemna dla podniebienia. Prosty jabłecznik to w najprostszym wyjaśnieniu ciasto biszkoptowe lub kruche, które łączy się z kawałkami owoców lub musem jabłkowym. Popularnością cieszą się jednak różne wariacje na temat tego nieskomplikowanego lecz wyśmienitego ciasta. Możemy więc wśród wielu konwencjonalnych receptur odnaleźć i te bardziej oryginalne, jak przepis na jabłecznik z bezą, ciasto jabłkowe z dodatkiem marcepanu, inne, bazujące na biszkopcie makowo-kokosowym czy jabłecznik z budyniem. Wariantów wypieku jest tak wiele, jak twórcza jest ludzka wyobraźnia.

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka, która po raz pierwszy zaserwowana została na dworze rosyjskiego cara Alekstandra I przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine Carême to wypiek, który dziś kojarzymy powszechnie z nadzieniem z jabłek. Okazuje się jednak, że szarlotka niekoniecznie musi mieć dodatek tych smacznych i lubianych owoców. Mogą je z powodzeniem zastąpić morele, brzoskwinie, a także inne owoce sezonowe. Czynnikiem, który odróżnia szarlotkę od jabłecznika jest ciasto. Szarlotka musi być upieczona na kruchym lub półkruchym cieście, podczas gdy jabłecznik może z powodzeniem bazować na innych ciastach – francuskim, półfrancuskim czy też biszkoptowym. Oczywiście jabłecznik na kruchym cieście też jest wypiekiem popularnym i jako taki, tożsamym z szarlotką. Jeszcze jedna cecha odróżnia jabłecznik od szarlotki – nadzienie. Jabłecznik zawsze pieczony jest z jabłkami.

Ciasto do jabłecznika

Ciasto na jabłecznik nie jest jednoznacznie określone, jak ma to miejsce w przypadku szarlotki. Można przyrządzić wyśmienity jabłecznik z tartymi jabłkami na delikatnym biszkopcie, jak i doskonały wypiek na bazie ciasta drożdżowego a także jabłecznik z kruszonką, na równie kruchym lub półkruchym spodzie.

Jakie jabłka do jabłecznika?

Najczęściej stosowanymi do jabłecznika owocami są twarde Szare Renety, które po upieczeniu zwykle zachowują swoją formę, dlatego jabłka położone na cieście w kawałkach, będą niemal takie same po obróbce. Innym gatunkiem jabłek, który również ma swoich zwolenników jest miękka Antonówka. Ta z kolei, ułożona na cieście przed pieczeniem w kawałkach, po wyjęciu z piekarnika zamienia się w jednolitą masę. Amatorów jednego, jak i drugiego rozwiązania jest równie wielu. Antonówka i Szara Reneta cieszą się powodzeniem wśród miłośników jabłecznika również z innego powodu – obydwie odmiany maja bardzo przyjemny, lekko kwaskowy smak, a takie powinno być właśnie nadzienie jabłecznika.

Artykuły powiązane

szarlotka
28.09.2019

Szarlotka na patyku

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Tym razem robimy ją na patyku.

Pierogi z kaszanką
25.09.2019

Niedaleko pada jabłko od… Lobo Bistro

Gdybym miała wybrać jeden kulinarny symbol naszego kraju, istnieje duże prawdopodobieństwo, że postawiłabym na jabłko. Ciągle wydaje mi się ono jednak trochę niedoceniane, zwłaszcza w restauracjach. Tym bardziej cieszy, że powstało miejsce, które całą kartę oparło na daniach z jabłkiem – w cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Lobo Bistro.

racuchy
12.10.2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Wyrośnięte racuchy drożdżowe z jabłkami to propozycja na śniadanie lub deser. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Obowiązkowo posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Bracia Sadownicy
08.07.2018

Bracia Sadownicy – ich życie jabłkiem się toczy, a nam zdradzają sekrety sadu

Jak sami mówią, sad to ich dom. Twórcy marki Bracia Sadownicy, czyli Adam Jędrzejewski i Paweł Szeroczyński, wychowali się w centrum sadów w Śmiłowicach. Miejscu, w którym w 1905 roku ich przodek Józef Jędrzejewski zaczął uprawiać warzywa, a następnie owoce. Młode pokolenie przejęło pałeczkę i dzięki miłości do jabłek zamieniło sad w smaczny biznes. W cyklu „Przy wspólnym stole” bracia opowiedzieli nam o sadzie i polskich jabłkach.

Jabłecznik z migdałami
13.10.2017

Szarlotka w roli głównej - 8 przepisów na ciasta z jabłkami

Choć jabłka dostępne są przez cały rok, te lipcowe różnią się od październikowych - i letnie papierówki, i jesienne renety doskonale się sprawdzą w szarlotce. Pyszne, jeszcze ciepłe ciasto z jabłkami najlepsze z lodami lub bitą śmietaną.