Ciasto kilimandżaro

Ciasto kilimandżaro to niezwykle delikatny i smakowity wypiek, który jest bardzo efektowny, aczkolwiek nieco czasochłonny w przygotowaniu. Składa się on z czterech podstawowych warstw: kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu mlecznego oraz polewy czekoladowej. Swą nazwę zawdzięcza górze w Tanzanii i wzięło ją od wysokości, która jest szczególnie widoczna, jeśli przygotujemy wypiek na małej blasze. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto kilimandżaro, które zachwyci naszych gości swym nietuzinkowym smakiem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z jabłkami desery placki z jabłkami

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kremu: z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Przekładamy do garnuszka, dodajem cukier waniliowy oraz 150 g cukru.  Dolewamy 750 ml mleka, mieszamy. Wsypujemy 60 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną (35 g = 2 czubate łyżki stołowe).  Gotujemy budyń, mieszając trzepaczką. Gotowy studzimy.

  • 2.

    Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek (6 sztuk), dodajemy 2 białka po żółtkach do kremu, ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier (100 g). Powinien całkowicie rozpuścić się w pianie z białek. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy 120 g mąki,  30 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia  i kakao. Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach - aż wszystkie się połączą. Ciasto przelewamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pieczemy około 25 minut, do testu tzw. suchego patyczka. Gotowy studzimy, kroimy na dwa blaty.

  • 3.

    Przekładanie ciasta masami: Na pierwszy blat kakowego biszkoptu wykładamy równomiernie zimną masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Masło ucieramy (mikserem albo kuchenną pałka) na puch. Nastepnie dodajemy przestudzony budyń, mieszając krem budyniowymasło ucieramy (mikserem albo kuchenną pałka) na puch. Wykładamy na stężałą masę jabłkową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.

  • 4.

    Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Do garnka przekładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i dodajemy jabłka. Smażymy, aż zmiękną, czyli przez około 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki cytrynowe i 1 łyżeczkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i połączenia. Studzimy.

  • 5.

    Przygotowanie polewy czekoladowej: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - każdą osobno, dodając do mlecznej czekolady śmietanki kremówki (36%). Dekorujemy wierzch ciasta polewą z czekolady deserowej i dodajemy kleksy z białej czekolady. Studzimy przed podaniem. 

Porady

  • Wierzch ciasta kilimandżaro możemy udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów oraz listkami mięty. 
  • Do ciasta kilimandżaro najlepiej wykorzystać jabłka do pieczenia – świetnie sprawdzi się odmiana szara reneta, antonówka czy też papierówka. 
  • Masę kremową do ciasta kilimandżaro z powodzeniem możemy przygotować na bazie serka mascarpone – dzięki temu ma ono kremową i nieco lżejszą konsystencję. 
  • Niewykorzystanych białek, zgodnie z ideą zero waste, możemy przygotować bezę lub zrobić inne pyszności z białek

Notka redakcyjna

Jak upiec idealny biszkopt? 

Docelowy smak ciasta kilimandżaro zależy od biszkoptu, który znajduje się na jego spodzie. Powinien być on wilgotny i puszysty. Wbrew pozorom przygotowanie idealnego biszkoptu nie jest skomplikowanym zadaniem, jednakże należy zastosować się do kilku istotnych zasad. Wyróżnia się kilka metod przygotowania biszkoptu, w tym m.in. na zimno i na ciepło, co dotyczy w głównej mierze techniki ubijania białek. Pierwsza z nich polega na ubijaniu białek przy stopniowym dodawaniu do nich cukru, a na końcu dodaniu wszystkich składników sypkich (w tym m.in. mąki czy proszku do pieczenia). Druga metoda – na ciepło – polega na ubijaniu białek nad parą wodą, a następnie dodania do nich pozostałych składników. Najważniejszym aspektem w przygotowaniu biszkoptu pod ciasto kilimandżaro jest odpowiednie napowietrzenie masy, gdyż dzięki temu nasz wypiek będzie idealny, czyli: miękki, wilgotny i puszysty w środku. Istotnym elementem jest również dodanie składników sypkich (najlepiej wcześniej przesianych przez sito) w odpowiednim momencie, czyli już po ubiciu białek i zmieszaniu ich delikatnie za pomocą szpatułki (niezbyt rekomendowaną opcją jest wykorzystanie w tym celu miksera, gdyż piana z białek może nam opaść). Gotową masę biszkoptu przekładamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i ładnie wyrównujemy. Pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut – przed wyciągnięciem biszkoptu z piekarnika dobrym pomysłem jest przeprowadzenie testu suchego patyczka. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy