Ciasto "Ośnieżony szczyt"

To ciasto przygotujecie zaledwie w 30 minut, a efekt wielu gości zaskoczy. Zresztą, czy połączenie twarogu i skórki pomarańczowej nie jest perfekcyjne?

CiastaDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Składniki:

  • Krem:
  • 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 10 dag cukru
  • 250 ml zimnej herbaty
  • 30 ml rumu
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 dag kandyzowanych wiśni
  • 8 listków żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Dodatkowo:
  • 3 prostokątne gofry
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • kilka gwiazdek z kruchego ciasta (ew. gotowych ciasteczek w tym kształcie) lub gwiazdek suszonej karamboli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miskę o śr. 20 cm wylepiamy folią spożywczą. Twaróg mieszamy z cukrem, herbatą i rumem, ucieramy. Kandyzowane owoce kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Żelatynę zmiękczamy i rozpuszczamy, cienkim strumyczkiem wlewamy do masy , stale mieszając.
  • Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Kremem wypełniamy miskę, przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki. Po 1 godz. wyjmujemy, odkrywamy folię i na wierzchu układamy gofry, tak by ściśle do siebie przylegały (jeżeli trzeba, to łamiemy niektóre kawałki). Lekko je dociskamy dłonią.
  • Wkładamy deser do lodówki na kolejne 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy tort z miski na paterę, układając go do góry nogami. Zdejmujemy folię. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i bogato zdobimy, tworząc „ośnieżony szczyt”. Dekorujemy gwiazdkami z kruchego ciasta lub suszonej karamboli. Gotowy deser możemy także delikatnie oprószyć niewielką ilością kakao.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy