Ciasto "Ośnieżony szczyt"

To ciasto przygotujecie zaledwie w 30 minut, a efekt wielu gości zaskoczy. Zresztą, czy połączenie twarogu i skórki pomarańczowej nie jest perfekcyjne?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Ciasto "ośnieżony szczyt" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Miskę o śr. 20 cm wylepiamy folią spożywczą. Twaróg mieszamy z cukrem (100 g), herbatą i rumem, ucieramy. Kandyzowane owoce (skórka pomarańczowa, wiśnie) kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Żelatynę zmiękczamy i rozpuszczamy, cienkim strumyczkiem wlewamy do masy , stale mieszając.

  • 2.

    Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie dodajemy połowę ubitej na sztywno śmietany. Kremem wypełniamy miskę, przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki. Po 1 godz. wyjmujemy, odkrywamy folię i na wierzchu układamy gofry, tak by ściśle do siebie przylegały (jeżeli trzeba, to łamiemy niektóre kawałki). Lekko je dociskamy dłonią.

  • 3.

    Wkładamy deser do lodówki na kolejne 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy tort z miski na paterę, układając go do góry nogami. Zdejmujemy folię. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i bogato zdobimy, tworząc „ośnieżony szczyt”. Dekorujemy gwiazdkami z kruchego ciasta lub suszonej karamboli. Gotowy deser możemy także delikatnie oprószyć niewielką ilością kakao.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy