To ciasto przygotujecie zaledwie w 30 minut, a efekt wielu gości zaskoczy. Zresztą, czy połączenie twarogu i skórki pomarańczowej nie jest perfekcyjne?
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Miskę o śr. 20 cm wylepiamy folią spożywczą. Twaróg mieszamy z cukrem (100 g), herbatą i rumem, ucieramy. Kandyzowane owoce (skórka pomarańczowa, wiśnie) kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Żelatynę zmiękczamy i rozpuszczamy, cienkim strumyczkiem wlewamy do masy , stale mieszając.
Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie dodajemy połowę ubitej na sztywno śmietany. Kremem wypełniamy miskę, przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki. Po 1 godz. wyjmujemy, odkrywamy folię i na wierzchu układamy gofry, tak by ściśle do siebie przylegały (jeżeli trzeba, to łamiemy niektóre kawałki). Lekko je dociskamy dłonią.
Wkładamy deser do lodówki na kolejne 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy tort z miski na paterę, układając go do góry nogami. Zdejmujemy folię. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i bogato zdobimy, tworząc „ośnieżony szczyt”. Dekorujemy gwiazdkami z kruchego ciasta lub suszonej karamboli. Gotowy deser możemy także delikatnie oprószyć niewielką ilością kakao.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
ciasta, desery - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze