Gnocchi z masłem szałwiowym
Gnocchi z masłem szałwiowym - Przepis na Gnocchi z masłem szałwiowymFot. Igor Haloszka
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej + garść mąki do posypania
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 listków szałwii
- 1 łyżka świeżo tartego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Ziemniaki gotuj ze skórką przez około 35 minut, ostudź, obierz i przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa.
- Na stolnicę przełóż masę ziemniaczaną, dodaj mąkę, zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtko i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz sól.
- Zagniataj elastycznie na gładkie ciasto około 8 minut, aż przestanie kleić się do rąk.
- Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
- Następnie uformuj z niego wałek grubości kciuka i pokrój go pod kątem 45 stopni na małe kluseczki tak, żebyś uzyskał armadę małych rombów. Posyp je dokładnie mąką pszenną.
- Wrzucaj kluski do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotuj je około 3–4 minut, aż wypłyną na wierzch, i odcedź.
- Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu, wrzuć listki szałwii i smaż, aż będą chrupiące.
- Gorącym masłem szałwiowym polej kluski, posyp obficie parmezanem i pieprzem.
Porady
Gnocchi każdemu Włochowi kojarzą się z dzieciństwem i obiadami u babci. W Rzymie tradycyjnie jada się je w czwartki. Nasze gnocchi wyrabiamy na miejscu w Restauracji. Goście uwielbiają je i przychodzą do nas specjalnie na to danie... nie tylko w czwartki. Teraz sekretem ich przyrządzania chcemy podzielić się z Tobą.
Podobne przepisy

Jak zrobić kopytka - przepis na kopytka z masłem szałwiowym
Kopytka z masłem szałwiowym

Pappardelle z masłem szałwiowym

Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi z kurkami

Gnocchi po sycylijsku

Gnocchi to smaczny dodatek do obiadu. Te włoskie kluseczki są łudząco podobne do naszych kopytek. Mają jednak charakterystyczne rowki uzyskiwane dzięki małej drewnianej tarce, po powierzchni której przesuwa się gnocchi. Kluseczki można podawać na różne sposoby, my postawiliśmy na młode warzywa. Wiosną i latem takie połączenia smakują nam najlepiej. Sprawdźcie nasz przepis na gnocchi!
Gnocchi z młodymi warzywami
