Gnocchi buraczane z jarmużem

Polska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!

Kluskignocchi

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Składniki:

  • 2 średnie buraki (po upieczeniu i obraniu 12,5 dag)
  • 50 dag kartofli
  • 15 dag mąki + do posypania
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag jarmużu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Ostudzone obieramy
  • ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kartofle obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
  • odcedzamy
  • przeciskamy przez prasę lub ubijamy i studzimy.
  • Kartofle mieszamy z burakami
  • dodajemy mąkę (gdyby kartofle były mało mączne
  • możemy dodać nieco więcej mąki)
  • jajko i wyrabiamy. Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy na obsypanej mąką stolnicy lub blacie
  • nadając ciastu owalny kształt
  • a następnie rozpłaszczamy kluski widelcem.
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3–4 min od wypłynięcia
  • a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło rozgrzewamy i dodajemy umyty jarmuż
  • smażymy 2–3 min. Dodajemy śmietankę i rozdrobniony na mniejsze kawałki ser. Podgrzewamy kilka minut
  • aż ser się rozpuści. Gnocchi podajemy na ciepło
  • polane sosem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy