Gnocchi buraczane z jarmużem
Gnocchi buraczane z jarmużem - Przepis na Gnocchi buraczane z jarmużemPolska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!

Fot. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz gotowaniezpasja.pl
Składniki:
- 2 średnie buraki (po upieczeniu i obraniu 12,5 dag)
- 50 dag kartofli
- 15 dag mąki + do posypania
- jajko
- 2 łyżki masła
- 10 dag jarmużu
- 100 ml śmietany 30%
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- sól
- pieprz
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Ostudzone obieramy
- ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kartofle obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
- odcedzamy
- przeciskamy przez prasę lub ubijamy i studzimy.
- Kartofle mieszamy z burakami
- dodajemy mąkę (gdyby kartofle były mało mączne
- możemy dodać nieco więcej mąki)
- jajko i wyrabiamy. Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy na obsypanej mąką stolnicy lub blacie
- nadając ciastu owalny kształt
- a następnie rozpłaszczamy kluski widelcem.
- Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3–4 min od wypłynięcia
- a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło rozgrzewamy i dodajemy umyty jarmuż
- smażymy 2–3 min. Dodajemy śmietankę i rozdrobniony na mniejsze kawałki ser. Podgrzewamy kilka minut
- aż ser się rozpuści. Gnocchi podajemy na ciepło
- polane sosem.
- Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
40 min.

kluseczki...
Gnocchi
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!
Gnocchi
Czas przygotowania:
35 min.

To urzekające danie jest prostsze niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem.
Gnocchi ze szpinakiem
Czas przygotowania:
90 min.

Bardzo efektowne pierogi buraczane z farszem z ryżu, suszonych grzybów i wiśni, posypane „skwarkami” ze smażonych na maśle jabłek.
Pierogi buraczane
Czas przygotowania:
60 min.

szybka zdrowa zapiekanka za niewielkie pieniądze
zapiekanka z jarmużem
Czas przygotowania:
60 min.

popularne włoskie " kluski" w mojej wersji podania;)
Gnocchi z kurkami
Czas przygotowania:
25 min.

Chrupiąca sałatka z jarmużem to doskonała propozycja na przednówek. Smak sałatki z jarmużem podkręci sos na bazie masła orzechowego z dodatkiem m.in. czosnku i oleju sezamowego.
Sałatka z jarmużem
Czas przygotowania:
30 min.

Kuchnia włoska zawsze inspirowała ludzi z całego świata. Proste i smaczne dania są dedykowane każdemu, kto ceni zdrowie i dobry smak.