Gnocchi

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!

KluskignocchiDania głównePasty

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
790 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • PESTO: 100 ml oliwy
  • 50 g nerkowców
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotuj pesto. Natkę opłucz i włóż do blendera. Wlej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i nerkowce. Zmiksuj na drobno. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Odcedź. Lekko wystudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  • Ziemniaki szybko połącz z jajkiem, mąką i posiekanymi drobniutko pomidorami. Posól do smaku i wyrób. W dużym garnku zagotuj wodę. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 2 cm. Podsypuj stale mąką, by ciasto się nie przykleiło. Pokrój każdy wałeczek w poprzek na 2-centymetrowe kawałki.
  • Gnocchi (czyt. niokki) mają charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się sos. Każdą kluseczkę wystarczy docisnąć lekko widelcem z jednej strony. Potem wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i posyp natką. Podawaj z pesto.

Kalorie: 790

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy