Przygotuj pesto. Natkę opłucz i włóż do blendera. Wlej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i nerkowce. Zmiksuj na drobno. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Odcedź. Lekko wystudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki szybko połącz z jajkiem, mąką i posiekanymi drobniutko pomidorami. Posól do smaku i wyrób. W dużym garnku zagotuj wodę. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 2 cm. Podsypuj stale mąką, by ciasto się nie przykleiło. Pokrój każdy wałeczek w poprzek na 2-centymetrowe kawałki.
Gnocchi (czyt. niokki) mają charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się sos. Każdą kluseczkę wystarczy docisnąć lekko widelcem z jednej strony. Potem wrzuć je do wrzącej wody i gotuj
2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i posyp natką. Podawaj z pesto.
Komentarze