Wegańskie tosty francuskie z owocami

Wegańska wersja tostów francuskich to prosty i szybki przepis na słodkie śniadanie. Delikatne i chrupiące, podajemy ze świeżymi owocami.

dodany przez: marlenas

pieczywo chleb tostowy chałka desery tosty

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 165 głosów)

Składniki:

  •  ½ chałki wegańskiej (z przepisu we wskazówkach) >
    2 banany
    ½ szklanki mleka migdałowego
    1 łyżeczka ksylitolu lub syropu daktylowego
    opcjonalnie: szczypta cynamonu
    sezonowe owoce

  • np. jeżyny
    olej rzepakowy
    cukier puder

Okazje:

Sposób przygotowania:

Wegańskie tosty francuskie z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tosty francuskie to przepis na słodkie śniadanie na ciepło. Delikatne i rozpływające się w ustach

  • posmakują szczególnie dzieciom. Tosty są szybkie i proste w przygotowaniu.

    Mleko roślinne w kuchni

    W tym przepisie wykorzystaliśmy mleko migdałowe

  • jednak nie jest ono konieczne. Równie dobrze sprawdzi się sojowe
  • ryżowe
  • a nawet owsiane. Jeśli nie mamy w domu mleka roślinnego
  • możemy je w szybki i prosty sposób przygotować z płatków owsianych. 5 łyżek płatków zalewamy 500 ml wody źródlanej i blendujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy przez gazę i mamy gotowe mleko! W ostateczności do tostów francuskich możemy wykorzystać również wodę
  • jednak nie będą one wówczas smakowały tak dobrze
  • jak te z naszego przepisu.

    Sezonowe owoce

    W kuchni starajmy się wykorzystywać tylko sezonowe owoce. Są one nie tylko tańsze

  • ale także zdrowsze. Świeże
  • nie przechowywane przez długi czas w chłodniach
  • podczas uprawy nie są pryskane tak dużą ilością chemikaliów. Ponadto
  • im krócej po zerwaniu
  • tym więcej owoce zachowują witamin i przeciwutleniaczy. W czasie przechowywania owoce tracą m.in. witaminę C.

    Wykonanie

    Chałkę kroimy na 2 cm grubości kromki. Banany blendujemy razem z mlekiem

  • ksylitolem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą kromkę chałki dokładnie obtaczamy w masie bananowej i smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami
  • oprószone cukrem pudrem.

Porady

Przepis na wegańską babkę drożdżową


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy