Żydowska chałka challah - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żydowska Chałka Challah
Drożdże zalewamy 3–4 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min. Olej i cukier mieszamy z pozostałą wodą. Jajka mieszamy z solą, drożdżami, wodą z olejem. Wsypujemy 1/2 mąki, mieszamy ręką. Zarabiamy stopniowo resztę mąki, zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, być miękkie i lekko kleiste.
Wyrabiamy je 5–8 min na podsypanej mąką stolnicy, podnosząc je i rzucając, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i obtaczamy, pokrywając warstwą oleju. Przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, wybijamy z niego powietrze. Dzielimy na 3 części.
Z każdej formujemy w dłoniach długi wałek.Końce powinny być cieńsze. Układamy wałki obok siebie. Zaczynając od środkowego, zaplatamy go z jednym z wałków bocznych, odwracamy i zaplatamy z drugiej strony, zwężając przy końcach. Chałka powinna być gruba w środku.
Ściskamy ciasto i wpychamy pod splot. Układamy na natłuszczonej blasze. Odstawiamy na 1 godz. Smarujemy chałkę rozmąconym z wodą żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 35–40 min w temp. 190°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze